Zwitserse justitie verdenkt stamcelbedrijf Cryo-Save van fraude en verduistering
Justitie in Zwitserland doet onderzoek naar het van oorsprong Nederlandse stamcelbedrijf Cryo-Save. De onderneming, die eerder deze maand in opspraak kwam na een publicatie van deze site, wordt onder meer verdacht van verduistering, crimineel wanbeheer, failissementsfraude en het overtreden van de transplantatiewet.
Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zwitserland. Voormalig topman Frederic Amar heeft in het kader van het onderzoek een maand vastgezeten, melden meerdere bronnen aan deze site. Zelf wil hij dat niet bevestigen. Esperite, het voormalig moederbedrijf van Cryo-Save, bevestigt wel dat Cryo-Save en Amar onderwerp zijn van strafrechtelijk onderzoek.
Cryo-Save bewaarde navelstrengmateriaal van pasgeboren kinderen. Het bedrijf werd begin deze eeuw opgericht in Zutphen. Ouders die het materiaal laten opslaan, hopen dat het materiaal in het geval van een ernstige ziekte van pas kan komen. De methode is wetenschappelijk omstreden. Toch werden enkele honderdduizenden ouders, onder wie een paar duizend Nederlanders, klant van het bedrijf.
Vorig jaar verplaatste Cryo-Save het stamcelmateriaal, dat voor het grootste deel opgeslagen lag in België en Zwitserland, naar een bedrijf in Polen. Het bedrijf sloot daarvoor een deal met het Poolse bedrijf Famicord. Dit gebeurde zonder toestemming van de ouders. Een klein deel van de stamcellen ging niet naar Polen, maar naar Portugal. Ook staat één stikstoftank met stamcellen nog in Nederland.
Regels
Oud-topman Amar stelt dat hij de regels gevolgd heeft bij het verplaatsen van de navelstrengen. Op de website van moederbedrijf Esperite, waaraan Amar nog steeds leiding geeft, heeft hij documenten gepubliceerd waarin het transport bij de Zwitserse autoriteiten wordt gemeld. Desondanks zijn de Zwitsers van mening dat zijn bedrijf niet de regels gevolgd heeft. Ook de autoriteiten in België onderzoeken het transport naar Polen.
Veel ouders hebben nog steeds geen idee waar het stamcelmateriaal van hun kinderen is. Het materiaal is ondertussen inzet van een strijd tussen Famicord en CSG Bio, een bedrijf uit Dubai.
Beurshandel
Nadat deze site had bericht over de chaos bij het bedrijf, legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel Esperite op de beurs van Amsterdam stil. De AFM droeg het bedrijf op openheid van zaken te geven. Gisteravond voldeed Esperite aan die eis. In een persbericht stelt het bedrijf dat de Zwitserse autoriteiten van ‘verschillende klanten en derde partijen’ meldingen ontvangen hebben over het transport naar Polen.
Volgens Esperite zijn Cryo-Save en Amar onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. ,,Dit proces geeft Frederic Amar de kans te bewijzen dat Cryo-Save en hijzelf altijd aan hun verplichtingen voldaan hebben en transparant zijn geweest. We hebben vertrouwen en verwachten een positieve uitkomst.”
Vanochtend is de handel in het aandeel Esperite weer hervat. Meteen na opening van de handel verloor het aandeel bijna 30 procent van zijn waarde. In de loop van de dag herstelde de koers zich enigszins.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Groot onderzoek op spoedeisende hulp: welke patiënten kunnen met zorg op afstand naar huis?
Tientallen ziekenhuizen onderzoeken vandaag of patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen met zorg op afstand meteen weer naar huis kunnen. Ze willen weten wat nodig is om een ziekenhuisopname te voorkomen. -
PREMIUM
‘Zó, die was echt hard’, als Per (18) gaat kijken ziet hij agenten in nood: ‘Je denkt op zo’n moment niet na’
Een keiharde klap, een politievoertuig op z’n kant en twee agenten die bevrijd willen worden. De 18-jarige Per Stevens wist niet wat hij vrijdagochtend zag, handelde instinctief en deed het enige juiste. ,,Je denkt op zo’n moment niet na en wil ze redden.” -
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
PREMIUMRECONSTRUCTIE
‘Stel dat mijn kind ziek wordt, en de stamcellen zijn kwijt...’
Ze dachten dat stamcellen van hun kind bij Cryo-Save in veilige handen waren. Nu is het maar de vraag of ze er ooit bij kunnen, mocht hun kind ernstig ziek worden. Bedrijven in Zwitserland, Polen en Dubai vechten om het gevoelige materiaal. Voor duizenden ouders is dat een bittere pil. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Met video43
Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen.