Volledig scherm
Een vrouw legt bloemen op de plek van de omgekomen straatmuzikant Zdravko Vazov. © ANP

Zwolle rouwt om dood geliefde straatmuzikant

In het net gedrukte kerstnummer van de Zwolse straatnieuwskrant De Herberg prijkt de dood gestoken Bulgaar Zdravko Vazov (54) nog prominent op de voorpagina. Al zijn trouwe afnemers wenst hij een welgemeend Gelukkig Nieuwjaar. Het mocht voor Vazov zelf niet zo zijn. Een 17-jarige jongen stak hem uit het niets in zijn rug. Gisteren overleed hij aan zijn verwondingen tot groot verdriet van veel Zwollenaren.

Volledig scherm
Zdravko Vazov was een geliefd straatmuzikant in Zwolle. © Marcel Senz
Quote

Hij zat in de bittere kou te spelen om een paar euro te verdienen en dan gebeurt hem dit

Buurtbewoner Dick Bosman

Het drama speelt zich rond half acht af voor de Jumbo in winkelcentrum AA-landen in Zwolle. Uit het niets zwaait de messentrekker om zich heen. Vazov die met zijn rode accordeon het kille winkelcentrum met zijn noten wat opvrolijkt, is het eerste slachtoffer.

Daarna rent de jongen de supermarkt in en begint hij ook daar wild om zich heen te steken. Een 57-jarige klant probeert hem nog met een karretje van hem af te houden, maar wordt toch gestoken en raakt zwaar gewond.

Overmeesteren
Omstanders slagen er kort daarna in om de man te overmeesteren en houden hem in bedwang tot de politie arriveert. Het blijkt te gaan om een jongen met psychische problemen die sinds een maand in een begeleid wonen project in de buurt is geplaatst.

De instelling RIBW schrikt zich rot. ,,Er waren bij ons geen signalen dat er iets zou kunnen gebeuren,'' laten ze in een persverklaring weten. Ze stellen een onderzoek in naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.  

Verdriet
Het maakt het verdriet er bij veel winkeliers en hun klanten niet minder om. Dat juist de goedlachse en altijd vriendelijke straatmuzikant dit moest overkomen. ,,Het wrange is dat hij naar Nederland is gekomen omdat hij een beter leven wilde hebben. Ik had de afgelopen dagen nog medelijden met hem omdat hij in de bittere kou zat te spelen om een paar euro extra te verdienen. En dan gebeurt hem dit,'' zegt buurtbewoner Dick Bosman die naar de onheilsplek is gekomen om hem te herdenken.

Chantal legt er uit medeleven een bloemetje neer. ,,Ik mocht hem heel erg graag en ga hem heel er missen,'' zegt ze met betraande ogen.  

Tragedie
Het drama doet menigeen denken aan de tragedie in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn, waar Tristan van der V. in juli zijn mitrailleur leeg schoot en zes mensen doodde. ,,Vazov is nu het slachtoffer, maar het had net zo goed iemand anders kunnen zijn als er zo'n gek het winkelcentrum in komt gelopen,'' zegt grondlegger Joop van Ommen van de lokale straatnieuwskrant De Herberg die Vazof goed kent.

De verslagenheid is bij hem en zijn andere medewerkers van de straatnieuwskrant enorm. Vazov kwam bij zijn verkooppunt bijna elke dag tien tot twintig krantjes halen, samen met zijn zoon. Vorige week zelfs honderd. Hij was daarmee een van de betere verkopers, weet medewerker Jan Brouwer. ,,Hij had er echt lol in.''  

Nooit agressief
Vazov klopte vier jaar geleden voor het eerst bij de straatnieuwsverkoop aan. Sindsdien kennen ze hem als iemand die geen vlieg kwaad doet. ,,We hebben hem nog nooit agressief gezien. Zelfs als de rijen lang zijn wanneer er een nieuwe editie uitkomt, komt er bij Vazof geen onvertogen woord uit zijn mond.''

Een echt gesprek voeren met Vazov, was vanwege zijn gebrekkige Nederlands niet mogelijk. Maar elke keer vertrok hij weer met een welgemeend 'werk, hé!', wat zoiets betekende als 'werkse!'. Ze zullen het nooit meer horen bij De Herberg.