Volledig scherm
Het opgestapte raadslid Cemal Yildirim uit Zwolle. © Gemeente Zwolle

Zwols raadslid stapt op na commotie over Facebookbericht

Het Zwolse Raadslid Cemal Yildirim legt per direct zijn functie neer. Dat heeft fractievoorzitter William Dogger zojuist in een verklaring meegedeeld.

Volgens Dogger is Yildirim geschrokken over de ophef die is ontstaan naar aanleiding van zijn Facebookbericht over de Turks-Nederlandse kwestie. 

'Koekje van eigen deeg'

Het Zwolse Swollwacht-raadslid Yildirim haalde op Facebook uit naar de Nederlandse regering vanwege de rellen die afgelopen weekend in Rotterdam ontstonden onder Turkse Nederlanders. ,,Het is een koekje van eigen deeg", schreef Yildirim.

,,Dit had allemaal niet hoeven te gebeuren", zei Yildirim. ,,Een Turkse minister zou zich vrij moeten kunnen bewegen als ze haar burgers wil spreken. Zeker als de tegenstanders van dat voorstel wél in Nederland campagne hebben kunnen en mogen voeren."

Verkeerde zet

Yildirim beschouwt het buitenhouden van de Turkse bewindvoerders dan ook als een 'verkeerde zet'. ,,Met zo'n actie kun je een tegenreactie verwachten, daar kun je gif op in nemen. En dat had niet gehoeven. Rutte en de Nederlandse regering hadden de 400 jaar oude banden tussen Turkije en Nederland niet op het spel moeten zetten. Wat zijn we daar nu mee opgeschoten?"

Reden voor de Swollwachtfractie om in spoedberaad te gaan vanavond. Fractievoorzitter William Dogger legde voorafgaand aan de vergadering een verklaring af. ,,Cemal Yildirim heeft heel veel spijt van het plaatsen van dat bericht op Facebook", aldus Dogger. ,,Hij is geschrokken van de reacties daarop. Dit is nooit zijn bedoeling geweest."

Volgens Dogger plaatste Yildirim het bericht 'als privé-persoon, niet als politicus, Swollwachtlid of raadslid'. Yildirim heeft besloten per direct zijn raadslidmaatschap neer te leggen en heeft zijn ontslagbrief al bij de griffie gedeponeerd, aldus Dogger.