Links Steven Avery (53) en rechts openbaar aanklager Ken Kratz.
Volledig scherm
Links Steven Avery (53) en rechts openbaar aanklager Ken Kratz. © YouTube

Aanklager doet 'hele verhaal' Making a Murderer in boek

spoiler alertDe Netflixdocumentaire Making a Murderer houdt de gemoederen flink bezig. Veel Amerikanen geloven in de onschuld van Steven Avery, die werd aangeklaagd voor de moord op Teresa Hallbach in 2005. Maar er klinkt ook een wichtig tegengeluid. Zo is de toenmalig openbaar aanklager Ken Kratz bezig met een boek waar hij het 'hele verhaal' uit de doeken doet.
Let op: dit artikel bevat spoilers.

Teresa Halbach bij haar auto.
Volledig scherm
Teresa Halbach bij haar auto. © ABC News

Volgens Ken Kratz laat de veelbesproken documentaire, die vorige maand op Netflix verscheen, een eenzijdig verhaal zien. Zo zou er veel bewijsmateriaal in het nadeel van de verdediging niet genoemd zijn in de serie. Naar eigen zeggen is er flink geknipt in een onthullend telefoongesprek tussen de medeplichtige Brendan Dassey en zijn moeder en is er ook dna van zweetdruppels gevonden in de auto van Teresa, wat daar onmogelijk neergelegd kan zijn. Ook het criminele verleden en de psychische gesteldheid van Avery komen in de serie niet uitgebreid aan bod. Verder bleek Teresa geen vreemde van de Amerikaan.

,,Ik ben blij dat ik nu eindelijk het hele verhaal kan vertellen'', vertelt de aanklager die zich na alle ophef geroepen voelt voor de familie Halbach op te komen. ,,De stem van Teresa is helemaal vergeten op dit punt.''

Online petities
De Steven Avery-zaak houdt niet alleen Amerikanen, maar ook andere Netflixkijkers wereldwijd, in zijn greep. Door het tekenen van online petities naar het Witte Huis sluiten velen zich aan bij de verdediging die van mening is dat Avery erin is geluisd door de autoriteiten in Manitowoc County, Wisconsin. De Amerikaan stond op het punt 36 miljoen dollar te ontvangen nadat hij 18 jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting en mishandeling. Nieuw dna-onderzoek toonde in 2003 aan dat een eerder veroordeelde crimineel Gregory Allen de dader was.

Nog geen twee jaar later werd Avery, eigenaar van een autosloperij, weer aangewezen als verdachte, maar ditmaal in een moordzaak. In 2005 werd de auto van de 25-jarige Halbach gevonden op zijn erf. Pas maanden nadat het terrein voor onderzoek werd afgesloten werden er stoffelijke resten gevonden van de Amerikaanse en haar autosleutel lag prompt in de trailer van Avery. Ook is zijn bloed gevonden in haar auto, maar werd alleen zijn dna gevonden in zijn trailer en de garage waar ze vermoord zou zijn. Van gretig schoonmaken was volgens de verdediging dus geen sprake. De paar druppels bloed in de auto en de sleutel zouden door agenten zijn neergelegd. Een aantal voorbeelden van zaken die breed worden uitgemeten in de Netflixdocu.

Geestelijke klap
Wat volgens Kratz niet duidelijk naar voren komt is het criminele verleden van Avery en de geestelijke klap die 18 jaar onterecht zitten zou hebben veroorzaakt. ,,Hij zou andere gevangenen hebben verteld over zijn drang om jonge vrouwen te verkachten en te mishandelen. Dit werd echter afgewezen als bewijs, want de rechter vond het te schadelijk.''

Dat Avery geen schoon verleden heeft betreft ongewenste intimiteiten blijkt ook uit het verhaal van zijn medeplichtige neefje Brendan Dassey. De zwakbegaafde jongen, die ook levenslang zit, zou onder dwang Halbach hebben verkracht en haar keel hebben doorgesneden. Hij deed zijn gedetailleerde verklaring later af als leugens, maar in een telefoongesprek met zijn moeder (dat niet in de serie voorkomt) vertelde hij hoe zijn oom hem aanzette tot zijn gruwelijke daden. ,,Hij greep me altijd ergens waar ik me niet comfortabel bij voelde'', vertelde de 16-jarige Dassey.

Onzedelijk betast
Ook de 25-jarige Teresa Halbach schijnt volgens Dassey onzedelijk te zijn betast door Avery tijdens een eerder bezoekje. Naar verluidt zou Avery de deur altijd voor haar open doen met slechts een handdoek om. Die bewuste Halloweenmiddag wilde de auto-fotografe dan ook niet op verzoek van Avery foto's nemen van een busje. Uiteindelijk heeft ze dit wel gedaan. In de serie wordt gesproken over een stalker die Halbach op de dag van haar verdwijning een aantal keren belt. Veel Amerikanen stellen zichzelf nu de vraag of het niet Avery zelf was.

De ex-vrouw van Avery, Jodi Stachowski, die hem tijdens de opnames van documentaire nog steunde, wisselt ineens van kant. Ze doet nu in de Amerikaanse media uit de doeken wat een 'monster' hij is. Zo was Steven fan van bondageseks en mishandelde hij haar. De gedetineerde Avery reageert op zijn beurt op de beschuldigingen en zegt: ,,Hoeveel geld heeft ze daar wel niet voor gekregen.'' In de documentaire wordt naast een haatbrief aan Jodi alleen aandacht besteed aan een contactverbod tussen de twee, de reden van het verbod blijft onduidelijk.

Vandaag de dag, ruim 8 jaar na het vonnis, vecht Steven Avery nog altijd voor zijn vrijheid en heeft hij een nieuwe advocate in de arm genomen. Kathleen Zellner van het Midwest Innocence Project moet ervoor zorgen dat Avery voor de tweede keer als onschuldig man op vrije voeten komt. In een brief vanuit de gevangenis schrijft Avery naar de pers: ,,De echte dader loopt nog steeds rond, wie is hij nu aan het lastigvallen? Ik ben onschuldig in deze zaak en dat is de waarheid! De waarheid zal mij bevrijden!''

Voor wie gelooft dat Avery ongeschuldig is: dit zijn de mogelijke scenario's

Volgens ex-advocaten van Steven Avery is de politie niet schuldig aan de moord op Teresa, maar heeft de werkelijke dader handig gebruik gemaakt van de tunnelvisie die heerste in de Steven Avery-zaak. De politie zou daarbij hebben geholpen door met bewijsmaterialen te knoeien. Maar wie hebben Teresa dan van haar leven beroofd?

1. Bobby Dassey en Scott Tadych
Bobby Dassey (Brendans broer) en zijn stiefvader Scott Taydch waren ook op het terrein toen Teresa daar ook was. Bobby zou krassen hebben gehad op zijn rug toen hij werd onderzocht en ondervraagd. Volgens sommige kijkers zijn zij de schuldigen en vinden zij het prima dat Steven ervoor opdraait. ,,Ze waren de aandacht die hij kreeg vanwege de 18 jaar onterechte gevangenisstraf helemaal zat''. Het was niet de bedoeling om Teresa te vermoorden, maar de verkrachting liep uit de hand.

Verdacht: hun alibi's lijken op elkaar afgestemd. Ze reden elkaar namelijk tegemoet toen ze gingen jagen rond de klok van 3 uur. Dit strookt alleen niet met de getuigenis van een buschauffeur. Zij rijdt altijd drie kwartier later op dat stukje weg.

2. Seriemoordenaar Edward Edwards
Niet ver van de autosloperij van Avery heeft de seriemoordenaar Edward Edwards een aantal vrouwen van het leven beroofd. Hij zou ook altijd op Halloween hebben toegeslagen.

Verdacht: In aflevering zes van de documentaire is een man op de achtergrond te zien die sterk op deze crimineel lijkt.

3. De ex van Teresa Ryan Hillegas
Teresa woonde met een mannelijke huisgenoot en dat zou haar jaloerse ex niet tolereren. Ryan Hillegas had toegang tot haar voicemail en zegt ze allemaal beluisterd te hebben. De politie ontdekte dat er een aantal voicemails was verwijderd. De grote vraag is door wie.

Verdacht: De ex leidde de zoektocht naar Teresa en gaf haar nicht als enige een fotocamera mee. Alsof hij van tevoren wist dat die nicht de auto zou vinden van Teresa op het erf van Avery.

4. De huisgenoot van Teresa
De verdeding hamert op het feit dat de meeste moorden worden gepleegd in huiselijke kringen. De ex van Teresa zegt dat de verhouding tussen Teresa en de huisgenoot slechts vriendschappelijk was. Misschien heeft de huisgenoot dat wel nooit kunnen verkroppen.

Verdacht: Hij maakte pas na 4 of 5 dagen melding van haar verdwijning.