Acht topless vrouwen de wei in als bodypaintkoeien

VideoAcht topless vrouwen hebben zich zaterdag in een weiland bij het Friese dorpje Ryptsjerk als koe laten beschilderen om aandacht te vragen voor het verdwijnen van grazende runderen uit het landschap in de noordelijke provincie. Gierend van de lach liepen de zwartwitte bodypaint-dames door het vochtige gras.

Het ging om een ludiek project van het kunstenaarsduo Joris Collier en Gerdie de Jong. De twee vinden het jammer dat er nog zo weinig koeien te zien zijn in Friesland. De Leeuwarder Courant ging kijken bij het levende kunstwerk en legde de 'koeien' op de gevoelige plaat vast.

Aanvankelijk was het de bedoeling om een complete kudde menselijke koeien in het weiland rond te laten banjeren. ,,Dat is dus niet gelukt'', stelde Gerdie de Jong vrijdag. En dat verbaasde haar eigenlijk niks. ,,Friese vrouwen roepen om het hardst dat ze aan zo'n project mee willen doen, maar vervolgens haken ze uit een soort misplaatste preuts- of kuisheid weer af. Doodzonde, want ze hadden samen met ons echt iets voor Friesland kunnen betekenen. Kennelijk hebben de dames het ook niet helemaal begrepen. Ze hoeven niet helemaal naakt, maar wel graag topless. Oftewel, de 'uiers' moeten wel een beetje zichtbaar zijn. Het draait immers om koeien''.

Volledig scherm
Kunstenaar Joris Collier als stier. © Privéfoto
  1. Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth

    Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrach­te honing aan voor meth

    Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.