Volledig scherm
© Escape-bunker.nl

Achterhuis Anne Frank als escaperoom doet stof opwaaien

Het is Anne Frank zelf nooit gelukt om aan de Duitsers te ontkomen, maar in Valkenswaard is haar tragische lot nu het thema van een escaperoom. In een uit de Tweede Wereldoorlog stammende bunker is daar deze week een nieuwe escaperoom geopend die adverteert met de tekst: "Het Achterhuis" van Anne Frank. Duik onder voordat de Duitsers je vinden!!!" ,,Educatief bedoeld, om jongeren de geschiedenis te laten beleven", zegt eigenaar Thijs Verberne (19).

Escaperooms zijn een rage in Nederland. Deelnemers worden opgesloten in een ruimte en moeten door  het oplossen van puzzels en raadsels zo snel mogelijk een sleutel of weg naar buiten zien te vinden. Een populair tijdverdrijf voor bedrijfsuitjes of vriendengroepen.

Thema's
De kersverse Escape Bunker Valkenswaard koos voor twee thema's: 'De Ondergrondse' waarin deelnemers in de bunker tegen de Duitsers vechten. En  'Het Achterhuis'. Die laatste mogelijkheid wordt omschreven als: ,,Je komt in de schoenen van Anne Frank te staan. Jullie besluiten onder te duiken uit angst dat ook jullie weggestuurd worden naar de kampen. Je komt voor verschillende uitdagingen te staan. Met de constante dreiging van Duitsers die elk moment binnen kunnen vallen zullen jullie deze uitdagingen toch moeten overwinnen."

Anne Frank lukte dat uiteindelijk  niet, zij en haar gezin werden verraden. De Duitsers stormden het Achterhuis binnen en transporteerden de Joodse familie Frank naar de vernietigingskampen in Polen. Anne overleefde de oorlog niet.

Op de facebookpagina van het bedrijfje reageren mensen enthousiast en melden alvast te reserveren. Op andere social media wordt schande gesproken van het thema. 

'Educatief'
De jonge eigenaar Thijs Verberne is zich van geen kwaad bewust: ,,Meningen verschillen, maar we willen niemand beledigen", zegt hij.  De ruimte is volgens hem ingericht om op het Achterhuis te lijken. Aan de hand van de tijdlijn van het leven  van Anne en het oplossen van een morse code-spel moeten deelnemers zich een weg naar buiten banen. ,,Ik zie het meer als een educatief iets, dan als spel. We willen jongeren leren over het verhaal van Anne Frank, zo wordt geschiedenis leuk voor kinderen."

Volgens Verberne is het altijd de bedoeling geweest om in de bunker iets met de Tweede Wereldoorlog te doen, het was volgens hem een voorwaarde van de gemeente. Burgemeester Ederveen van Valkenswaard kondigde donderdagavond via twitter al aan vrijdag te onderzoeken of de escaperoom wel aan alle overeenkomsten voldoet. De Anne Frank Stichting was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.