Volledig scherm

'Alle Smurfen zijn nazi's'

Totalitaire racisten, macho's en ook nog eens antisemieten: de Smurfen, die kleine blauwe opdondertjes die ergens op een onbekende plek in een soort paddenstoelendorp wonen, krijgen er in een binnenkort verschijnend Frans boek stevig van langs.

Dit meldt het AD vandaag. Je zou denken dat Fransen met hun hyperactieve president Sarkozy wel wat bemoeizucht zijn gewend, maar hij verbleekt bij de Grote Smurf, aldus schrijver en politicoloog Antoine Buéno in Le Petit Livre Bleu.

Grote Smurf
'De eerste van alle Smurfen is autoritair en paternalistisch en leidt 'een totalitaire utopie doordrenkt van stalinisme en nazisme', aldus Buéno, die literatuur doceert aan de Sciences Po, de politieke faculteit.

Smurfin
De Smurfin met haar Germaanse trekjes kan bij hem ook al geen goed doen, en tovenaar Gargamel nog minder. Volgens de schrijver van Het Blauwe Boekje heeft hij een Joodse achtergrond, omdat hij qua uiterlijk sterk doet denken aan antisemitische afbeeldingen van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Bovendien heet zijn kat niet voor niets Azraël.

'Grotesk'
Thierry Culliford, zoon van de overleden Smurfentekenaar Pierre 'Peyo' Culliford, noemt de aanval van Buéno 'grotesk en niet serieus'. ,,Mijn vader had niets met totalitaire systemen, zelfs niet met politiek. Als er verkiezingen waren vroeg hij aan mijn moeder wat hij moest stemmen."