Volledig scherm
© Privéfoto

Amerikaanse ambassade weigert baby visum uit vrees voor terrorisme

Een ontspannen familievakantie in het Amerikaanse Orlando kreeg een valse start voor een gezin uit de Britse plaats Poynton. En dat door een verstrooidheid van de grootvader, die op de officiële reisdocumenten van de familie per ongeluk invulde dat de drie maanden oude Harvey ‘terroristische motieven had om naar de VS te vliegen’.

Quote

Ik kan er niet bij dat ze niet inzagen dat het een oprechte vergissing was en dat een baby van drie maanden geen bedreiging vormt voor iemand

Paul Kenyon (62)

Opa Paul Kenyon (62) nam de ESTA-immigratieformulieren voor zijn rekening, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn vrouw Cathy (57), dochter Faye (27), haar partner John Cairns (31) en kleinkinderen Ava (3) en Harvey (3 maanden). Groot was zijn verbazing toen het document van Harvey geweigerd werd.

De baby van drie jaar werd vervolgens opgeroepen om naar de Amerikaanse ambassade in Londen te komen voor een ondervraging. Wat bleek? Bij het invullen had Kenyon 'ja' geantwoord op de vraag of de baby terroristische motieven had om naar de VS te vliegen: 'ben je van plan om je bezig te houden of heb je je ooit beziggehouden met terroristische activiteiten, spionage, sabotage of genocide?'

Bedreiging

Quote

Het was een dure vergissing

Paul Kenyon (62)

,,Het was het laatste formulier dat ik moest invullen en het duurde allemaal een eeuwigheid", doet hij het verhaal. ,,Daarbij moet ik een fout hebben gemaakt. Daarop moesten we een trip van tien uur naar de Amerikaanse ambassade in Londen maken, om uitleg te gaan geven. Harvey - die nog niet kan praten, laat staan een terroristische activiteit beramen - moest aanwezig zijn bij het gesprek. Ik kan er niet bij dat ze niet inzagen dat het een oprechte vergissing was en dat een baby van drie maanden geen bedreiging vormt voor iemand."

Uiteindelijk werd het misverstand opgelost, vier dagen voor het gezin zou afreizen, maar het visum van de baby arriveerde niet meer op tijd. Daardoor moesten de ouders en hun baby hun vliegtickets omboeken en enkele dagen later vertrekken. Dat kostte 3.500 euro extra. ,,Het was een dure vergissing", aldus nog Paul. ,,Maar Harvey is heel flink geweest. Hij heeft geen enkele keer gehuild tijdens de ondervraging. Ik heb nog even overwogen om hem een oranje overall aan te doen zoals gevangenen in de VS, maar heb het wijselijk zo gelaten. Ik denk niet dat ze daarom gelachen zouden hebben."