Volledig scherm
© Thinkstock

Bakkie liefdadigheid steeds populairder

Bestel niet alleen een kop koffie voor jezelf, maar ook een 'uitgestelde koffie' voor een ander, die het minder breed heeft. Het is een Italiaanse traditie, maar sinds kort bieden steeds meer Nederlandse cafés deze vorm van liefdadigheid ook aan. Dat schrijft het AD vandaag.

Twee cappuccino, twee espresso, drie americano, een bockbier en een appelgebak. Wie gistermiddag bij café Halewijn in Amersfoort binnenliep, kon al deze consumpties gratis bestellen. Want ze waren al betaald door eerdere gasten van het café, die ze daar hadden achtergelaten voor een ander, die het minder breed heeft.

Het café is een van de twintig in de Nederland, die zo een meer dan 100 jaar oude traditie uit Napels voortzet. In Napels is de traditie inmiddels grotendeels uitgestorven - of alleen beperkt tot kerstmis. Maar nadat ze de afgelopen maanden plotseling opleefde in onder meer Engeland en de VS, lijkt nu ook Nederland warm te lopen voor de 'uitgestelde koffie'.

Op internet regent het al enthousiaste reacties. Een online oproep van Alexandra Heydebree om mee te doen aan de 'nieuwe traditie' werd dit weekend gelezen door 150.000 mensen. Veel koffiezaken meldden zich aan. 'Maar ook andere bedrijven denken erover na. Een hotel in Putten wil op deze manier ook kamers aanbieden aan bijstandsmoeders. En een autoverhuurbedrijf denkt na om huurauto's zo aan te bieden.' Op de website uitgesteldekoffie.nl zal vanaf vandaag een lijst met deelnemende bedrijven worden geplaatst, zegt ze. De teller staat inmiddels op twintig.

Schoolbord
Bij café Halewijn werden de beschikbare uitgestelde koffies gisteren bijgehouden op een schoolbord. Aan de kassa hangt een briefje met uitleg. Voor de meeste gasten is het concept nog onbekend. Maar ik vind het echt een prachtig initiatief,' zegt cafégast Marja Kuijer (55), die als ze ervan hoort direct een uitgestelde koffie bestelt. 'Het is mooi als dak- en thuislozen zo aan hun ontbijt kunnen komen. Ik hoop van harte dat het algemeen wordt. Misschien schamen sommige mensen zich nu nog wel om zo'n gratis koffie te vragen. Als het wordt geaccepteerd, kan dat verdwijnen.'

Volgens uitbater Mario Penning is het nog wel een probleem dat de doelgroep, de arme mensen, het concept niet kennen. 'Het is alleen op Facebook bekend en dat hebben die mensen niet.' Het gevolg is dat er nu geregeld uitgestelde koffies worden betaald, maar tot nu alleen twee studenten er eentje gratis hebben genuttigd, zegt Penning.

Dat probleem wordt binnenkort opgelost, belooft Heydebree. 'Wij krijgen veel reacties van onder meer organisaties voor daklozen- en crisisopvang. Die gaan het bekendmaken bij hun mensen.'

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”