Volledig scherm
©EPA

Betonnen ballen moeten treinsurfers van dak slaan

Indonesiërs die op het dak van een trein reizen, zijn hun leven niet meer zeker. Een spoorwegbedrijf hangt zware betonnen ballen aan metalen kettingen boven de spoorlijnen. Dakzitters worden zo van de trein geschraapt. Dat meldde de krant The Jakarta Post vandaag.

Volledig scherm
©AFP

De constructies worden geplaatst op het traject Bekasi-Tambun, in het westelijk deel van het eiland Java. De in potentie dodelijke ballen moeten de veiligheid van het treinverkeer bevorderen. Volgens een woordvoerder van de staatsspoorwegmaatschappij KAI is de maatregel vooral bedoeld om treinsurfers af te schrikken. Andere initiatieven, zoals zoals schieten met paintball geweren, angst aanjagen met blaffende honden en de hulp inroepen van geestelijk leiders, hielpen niet, aldus het bedrijf.

'We hebben inmiddels alles wel geprobeerd, zelfs het ophangen van rollen prikkeldraad op het dak, maar niets leek te werken', zegt woordvoerder Mateta Rizahulhaq van het staatsspoorbedrijf. 'Wellicht dat dit werkt.'

Treinen in Indonesië zijn vaak overvol, met name in de spits. Veel passagiers klimmen uit arren moede op het dak om de drukte te ontlopen, sommigen doen dat om geen kaartje te hoeven betalen.

Vandaag zijn de eerste ballenkabels opgehangen bij een station vlak buiten Jakarta. Als de eerste resultaten positief zijn wordt het project uitgebreid en worden ook bij spoorwegovergangen kabels opgehangen.

Dat de betonnen ballen sommige 'treinsurfers' fataal kunnen worden is niet mijn probleem, zei Rizalhulhaq. 'Ze hoeven niet op het dak te zitten. En we hebben al eerder aangegeven, als de trein vol is, ga dan naar het loket. We zullen kaartjes met veel plezier vergoeden.'