Mary Ann Franco.
Volledig scherm
Mary Ann Franco. © YouTube

Blinde vrouw krijgt na 21 jaar onverwachts haar zicht terug

Mary Ann Franco uit Florida raakte in 1995 betrokken bij een zwaar verkeersongeluk waarbij ze haar zicht verloor. Nadat de vrouw recent ten val was gekomen, had ze een nieuwe operatie nodig om de pijn in haar rug, nek en arm te verzachten. Toen ze na de ingreep wakker werd, bleek de blinde vrouw weer te kunnen zien.

,,Ik zei, 'Juffrouw, daar in het paars, kom eens hier en geef me iets voor de pijn'", vertelde Franco aan de lokale zender WPBF-TV. ,,En mijn nichtje vroeg: 'Wat zei je, Mary?'" Na de operatie op 6 april bleek haar zicht na 21 jaar terug te zijn. ,,'s Morgens sta ik op en ik kijk naar buiten en de zon schijnt door de bomen en ik zie de zonnestralen. Oh God, het is zo geweldig om te zien", vertelt de gelukkige dame.

Neurochirurg John Afshar die de ingreep uitvoerde, zegt dat hij zoiets nooit eerder heeft gezien. "De terugkeer van haar zicht is een echt wonder," vertelde hij aan ABC News. De arts heeft wel een mogelijke theorie voor haar genezing: ,,Mevrouw Franco's werd twintig jaar geleden ten gevolge van een auto-ongeluk visueel gehandicapt. Dat kan geleid hebben tot een blokkade in een ader. Toen we de operatie uitvoerden, hebben we mogelijk per ongeluk die blokkage opgeheven waardoor de bloedtoevoer hersteld werd. Daardoor kan ze mogelijk haar zicht teruggekregen hebben."

Weerzien met familie
Franco kreeg niet alleen haar zicht terug, ook de kleurenblindheid waarmee ze voor haar ongeluk kampte, blijkt verdwenen te zijn. ,,Jij draagt blauw en bruin en je das is een soort van bruin," zei ze tegen haar dokter. ,,Ja, je bent zo knap," voegt ze er grappend aan toe.

Haar  dochter vloog meteen in uit Michigan om haar moeder te bezoeken. Franco, die haar dochter al meer dan twintig jaar niet meer had 'gezien', kon niet stoppen met praten over het uiterlijk van haar dochter. Ze kijkt ernaar uit om deze zomer de rest van haar familie te zien.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”