Volledig scherm
Zakenvrouw Dong Mingzhu stak niet over, maar stond op een advertentie aan de zijkant van een stadsbus © Weibo/Politiefoto

Blunder Chinese politie: zakenvrouw aan digitale schandpaal genageld

In de strijd tegen het oversteken bij een rood verkeerslicht gaat de Chinese overheid ver. Heel ver. Grote steden zetten steeds vaker een extra wapen in om voetgangers te laten wachten. Roodlopers worden te schande gemaakt op tv-schermen in de stad. Helemaal vlekkeloos werkt het Orwelliaanse systeem alleen nog niet.

Volledig scherm
Een camera op hetTiananmenplein houdt de boel in de gaten onder het toeziend oog van Mao Zedong. © REUTERS

Wie in Nederland oversteekt bij rood licht heeft, naast het risico om van de sokken te worden gereden, hooguit kans op een opgeheven middelvinger van een voorbijschietende automobilist. Anders is het in de Chinese plaatsen Shandong, Jiangsu, Fujian en Guangdong. Daar maken sinds vorig jaar camera’s opnames van overstekers in overtreding. Andere steden volgden dit jaar.

Een slim systeem achterhaalt op basis van gezichtsherkenning de identiteit van de waaghalzen en zet die, samen met foto’s en een vijftien seconden durend filmpje van het wangedrag, op een breedbeeldscherm. De digitale schandpaal moet voetgangers zo in verlegenheid brengen, dat ze het een volgend keer wel uit hun hoofd laten om niet op groen te wachten.

Pijnlijke blunder

Volledig scherm
Wie oversteekt bij rood loopt de kans om publiekelijk te schande te worden gemaakt. © Weibo/Politiefoto

Het verbeteren van de verkeersveiligheid is een groot goed, maar helemaal waterdicht is het herkenningssysteem helaas niet, zo bleek onlangs. Zo belandde in Ningbo het gezicht van de bekende Chinese zakenvrouw Dong Mingzhu op de schermen. Pijnlijk voor Dong, maar het is nog pijnlijker dat zij helemaal niet in de stad was, schrijft Abacus News. De techniek had zijn werk te goed gedaan.

Wat de camera’s hadden geregistreerd, was een voorbijrijdende stadsbus waarop het gezicht van de zakenvrouw stond afgebeeld. De beelden van de blunder zorgen voor grote hilariteit op socialmediasite Weibo. Maar het door de overheid geroemde systeem krijgt ook kritiek. De politie moest toegeven dat de software had gefaald. Die kreeg direct een update om dit soort fouten te voorkomen.

Digitale schande

Volledig scherm
In China hangen inmiddels zo'n 200 miljoen bewakingscamera's en het worden er snel meer. © REUTERS

Om te voorkomen dat de computers fouten maken, en naam, paspoortnummer en adresgegevens van de verkeerde Chinees worden uitgestald, zou een politieagent de informatie moeten vergelijken met die in een landelijke database. Komt iemand wegens eerdere wandelwandaden in het systeem voor, dan gaat de melding op de schermen of op sociale media.

Wie wordt gesnapt, kan zelf kiezen welke straf er op zijn misstap hoort te staan. Mits het de eerste keer is, zijn er drie mogelijkheden. Optie één is een boete van 20 yuan, omgerekend zo’n 2 euro 50. De tweede keus is een verkeersveiligheidscursus van dertig minuten en de laatste is het twintig minuten lang assisteren van een verkeersagent, schreef de digikrant The Paper.

200 miljoen camera’s

Volledig scherm
Het computersysteem herkent gezichten binnen een paar seconden en zoekt de informatie erbij. © Weibo/Politiefoto

Wie niets opsteekt van de maatregelen kan rekenen op minder coulance. Veelplegers krijgen hoe dan ook een boete van 100 yuan, ongeveer 12, 50 euro. Vervelender is dat de politie ook de werkgever en woonomgeving van de overtreder op de hoogte kan stellen. Die publiekelijke vernedering heeft ook gevolgen voor de kredietwaardigheid en verzekeringspremies van de ‘dader’.

China heeft naar schatting zo’n 200 miljoen observatiecamera’s en zet de beelden niet alleen in om overstekende voetgangers te betrappen, maar ook om zware criminelen op te sporen en aan te pakken. Straatagenten zijn zelfs uitgerust met brillen voorzien van een cameraatje. De beelden gaan rechtstreeks naar een centrale computer die, met gebruik van kunstmatige intelligentie de gezichten analyseert en alarm slaat.

Dat de bijna 1,4 miljard Chinezen bij alles wat ze doen in de gaten worden gehouden, voedt de discussie over privacy in het land. Het foutje met Dong laat ook zien dat China’s Big Brother, hoe intelligent ook, niet feilloos is. Onder Dongs gezicht bleek ook nog de verkeerde achternaam te staan. Anderen zien het positief. ,,Het systeem werkt, want het laat geen gezicht voorbijgaan’’ klinkt het op Weibo.

Volledig scherm
De Chinese politie is ook uitgerust met slimme zonnebrillen die gezichten kunnen herkennen. © AFP