Volledig scherm
Jake en Emmy Coates. © Facebook

Britse Emmy (31) wordt ondanks overlijden toch nog moeder

De Britse Emmy Collett (31) stierf met de gedachte dat ze moeder zou worden. Maar een week na haar dood kreeg de draagmoeder een miskraam. Haar geliefde Jake Coates (32) wil de droom van zijn vrouw nu toch nog waarmaken. ,,Ze was voorbestemd om moeder te worden en die kans wil ik haar alsnog geven.”

Volledig scherm
Emmy op bezoek bij Jake in Australië. © Facebook

Het verhaal van Jake en Emmy leek tot vorig jaar op een sprookje. Ze ontmoetten elkaar toen ze 11 en 13 waren. Toen ze allebei gingen studeren – Jake wilde dokter worden, Emmy lerares- verloren ze elkaar uit het oog. Jake verhuisde zelfs naar Australië. Twee jaar geleden liepen ze elkaar weer tegen het lijf en het vuur laaide meteen op. Zes maanden later zouden ze op reis gaan naar de Filipijnen, waar Jake zijn jeugdliefde ten huwelijk wilde vragen.

Dat liep anders. Jake masseerde Emmy’s nek toen hij een knobbeltje ontdekte. Meteen vreesde hij het ergste en dat bleek terecht toen ze zich bij haar huisarts liet onderzoeken. Ze bleek aan schildklierkanker te lijden, die ook haar vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en constante buikklachten verklaarde. En er was nog meer slecht nieuws, want de tumor was uitgezaaid en er was niets meer aan te doen.

Desondanks besloten ze met chemotherapie te beginnen. Dat zou gevolgen hebben voor hun kinderwens. ,,Emmy zou geen baby kunnen dragen tijdens de chemo, omdat het schadelijk zou zijn voor de foetus. Maar ze wilde zo wanhopig graag kinderen. Zelfs toen ze zich al zo slecht voelde door de tumor. Het idee dat we embryo’s konden laten invriezen hield haar op de been.”

Binnen de drie weken werden eicellen weggenomen bij Emmy en kunstmatig bevrucht met sperma van Jake. Toen de embryo’s opgeslagen waren, begon ze aan haar behandeling en de zoektocht naar een surrogaatmoeder. Dat werd uiteindelijk een voormalige schoolvriendin, Liz (32).

Surrogaatmoeder

Volledig scherm
Emmy bracht het laatste jaar van haar leven veel tijd door in het ziekenhuis. © Facebook

In september vorig jaar stapten Jake en Emmy in het huwelijksbootje. In februari van dit jaar was alles klaar om een van de embryo’s bij Liz in te brengen. Emmy – die toen erg verzwakt was – was erbij. Drie weken later volgde een zwangerschapstest. ,,We zaten rond de tafel en zagen test positief worden”, vertelt Jake. ,,Minder dan een uur later kon Emmy amper haar ogen openhouden. Haar tank was leeg. Daarna is ze nooit meer helemaal bij kennis geweest", vertelt haar man aan de Britse krant Daily Mirror.

Tijdens haar laatste trip van het ziekenhuis naar huis, had ze even een helder moment en kwam plots het besef dat ze haar kindje nooit in haar armen zou houden. ,,Ze keek naar me en zei: ‘Ik ga ons kindje nooit zien, he?’ Ik loog en antwoordde: ‘Je weet nooit.’ Daarna viel ze weer in slaap”, aldus Jake.

De laatste twee weken van haar leven was ze bijna de hele tijd buiten bewustzijn. Een week voor ze stierf – afgelopen juni – werd ze nog even wakker. ,,Het was alsof het licht plots weer aanging”, aldus Jake. ,,Ze vroeg me of ik dacht dat ze aan het sterven was. Het was hartverscheurend dat ik ‘ja’ moest antwoorden. Het was de eerste keer dat ik mijn altijd positieve en dappere vrouw zag breken, bang en huilend als ze daar lag. Ze stierf uiteindelijk vredig, in de wetenschap dat ze me toch een kind had geschonken.”

Noodlot

Maar de week na haar dood sloeg het noodlot opnieuw toe. Dokters ontdekten dat de zwangerschap van Liz buitenbaarmoederlijk was en de foetus was niet te redden. Een tweede verlies voor Jake in enkele dagen tijd. ,,Ik ben wel dankbaar dat Emmy het niet meer heeft geweten. Tot ze stierf, was ze in de veronderstelling dat we een baby zouden krijgen.”

Na zo veel verlies besloot Jake even van de radar te verdwijnen. ,,Ik wilde met niemand spreken en trok met onze hond Molly zes weken naar een afgelegen eiland. Molly heeft me toen gered, want ze had me nodig om haar eten te geven en met haar te gaan wandelen.”

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Jake en Emmy met draagmoeder Liz. © Facebook

Nieuwe poging

Hij nam een ingrijpende beslissing. Er bleken nog zes embryo’s over en hij wil nu samen met Liz een nieuwe poging wagen om zwanger te worden. Later deze maand willen ze opnieuw een embryo laten inbrengen en ze hopen tegen Kerstmis op een positieve zwangerschapstest.

Een toekomst als single papa schrikt de man uit Monmouth in Wales niet af. Hij heeft zelfs zijn baan als arts opgegeven en zoekt een nieuwe baan met veel thuiswerk om er helemaal voor zijn kind te kunnen zijn. ,,Het wordt niet makkelijk, dat weet ik. Emmy zal er niet zijn als het kindje geboren wordt en dat zal heel zwaar op me wegen. Maar op deze manier heb ik toch nog iets van Emmy bij me en dat is het beste wat me kan overkomen. Zeker omdat ik weet dat het iets is wat ze altijd graag heeft gewild.”

,,Ik praat trouwens nog elke dag met haar. Ik denk graag dat ze ergens anders is en op ons neerkijkt, om te zien of alles wel goed gaat met ons. Ik wil niets liever dan haar trots te maken.”

Volledig scherm
Het koppel tijdens een evenement van Make A Wish. © Facebook
Volledig scherm
© Facebook
  1. Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee
    Video

    Hobbydui­ker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

    Hij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen.