Volledig scherm
Andrea met haar man Andrew. © Privéfoto

Britse is na 25 jaar per toeval eindelijk van migraine af

De 46-jarige Andrea Henson uit het Engelse Lincolnshire heeft al sinds haar twintigste zware migraineaanvallen. Na een extreme migraineaanval belandde Andrea zelfs in het ziekenhuis. Niemand leek een oplossing te hebben, tot de vrouw twee ingrediënten uit haar dagelijkse voeding schrapte.

Quote

Ik had het gevoel dat ik niets kon doen. Omdat ik een eigen zaak heb, moest ik er het beste van maken. Maar het was heel moeilijk

Andrea Henson (46)

,,Mijn migraineaanvallen waren altijd onvoorspelbaar. Ze konden heel snel opduiken en mijn zicht beïnvloeden. Of ze konden langzaam sluimeren en tot drie dagen duren", vertelt Andrea aan de Britse krant Daily Mail. ,,Ik had het gevoel dat ik niets kon doen. Omdat ik een eigen zaak heb, moest ik er het beste van maken. Maar het was heel moeilijk."

Andrea kreeg zware pillen voorgeschreven om de migraine te bestrijden. ,,Maar die pillen waren zo sterk dat ik er slechts vier per maand mocht nemen. Dat was lastig, omdat ik heel regelmatig aanvallen kreeg. Ik moest mijn pillen opsparen voor momenten waarop ik ze echt nodig had." Bovendien zorgden de pillen ervoor dat Andrea suf en misselijk werd.

Een van Andrea's aanvallen was zo extreem dat ze werd opgenomen in het ziekenhuis. De aanval was zo zwaar dat de dokters zelfs vermoedden dat ze een embolie had opgelopen. Andrea werd uitgebreid getest, maar de oorzaak van haar aanvallen bleef een raadsel. Tot Andrea er per toeval achter kwam.

Quote

Migraine was een deel van mijn leven, maar nu voel ik me eindelijk normaal

Andrea Henson (46)

Koeienmelk en mais 
Andrea verzorgt de catering voor evenementen en huwelijken. Om haar klanten zo goed mogelijk te begeleiden en alle voedselreguleringen te kunnen nakomen, bestudeerde ze voedselintoleranties. Ze onderging de YorkTest, die nagaat aan welk voedsel je intolerant bent, en deed een verrassende ontdekking: Andrea is intolerant voor koeienmelk en mais.

,,Ik dacht dat ik met de test een beter inzicht zou krijgen op verschillende intoleranties en dat het goed zou zijn voor mijn business. Het was ook een mooie kans om de gezondheid van mijn gezin te testen, zowel mijn man als mijn kinderen deden de test", vertelt Andrea. ,,Maar ik had geen idee dat een voedselintolerantie mijn migraine veroorzaakte."

Migraine verdwenen
Andrea schrapte koeienmelk en mais uit haar dieet en was gauw van haar migraine verlost. Haar man bleek intolerant te zijn voor koeienmelk, tarwe en paranoten. Haar dochter Mckenna bleek intolerant voor koeienmelk en pruimen.

,Zes weken nadat ik met mijn nieuwe dieet was begonnen, waren mijn wekelijkse migraineaanvallen verdwenen", zegt Andrea. ,,Ik stond versteld. Ik was zo opgelucht dat ik mijn medicatie uit mijn handtas kon gooien. Migraine was een deel van mijn leven, maar nu voel ik me eindelijk normaal."

Niet wetenschappelijk bewezen

Volgens de Hersenstichting denken veel mensen dat migraine kan worden veroorzaakt door het eten van bepaalde voeding, zoals chocolade en kaas. Maar dat is waarschijnlijk niet waar, schrijft de stichting op haar site. Mensen met migraine krijgen waarschijnlijk juist trek in dit soort eten voorafgaand aan hun aanval, maar het is niet zo dat de aanval erdoor wordt veroorzaakt.

Kinesiologen zijn er juist wel van overtuigd dat voeding de oorzaak kan zijn. Ook Gezondheidsnet schrijft op haar website dat er wel degelijke en verband is. ,,Wetenschappelijk is er weliswaar niks bewezen, maar er zijn wel migrainepatiënten die zich beter zijn gaan voelen door bepaalde voeding en voedingsstoffen te mijden. Boosdoeners die patiënten aangeven zijn: kaas, rode wijn, mononatriumglutamaat, chocolade, sojasaus, citrusvruchten en bewerkt vlees."