Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Britse spermadonor verwekt 46 baby's in twee jaar tijd

Hij wil naar eigen zeggen vrouwen in nood helpen. Dat doet hij met het doneren van zijn sperma. Declan Rooney heeft zo de afgelopen 2 jaar al 46 kinderen verwekt. Zelf heeft hij er met vier verschillende partners ook al acht op de wereld gezet. De 43-jarige vraagt niets om zijn helpende hand maar zijn activiteiten liggen onder vuur. Volgens experten is zijn 'service' immers niet zonder gevaar.

Quote

Vrouwen die eitjes doneren worden beschouwd als heiligen maar spermadonoren zijn dan weer vieze jongens.

Declan Rooney

Rooney biedt al twee jaar zijn dienst aan via een website en met resultaat. Intussen zijn er met zijn hulp al 17 jongens en 14 meisjes geboren. Nog eens 15 vrouwen zijn nu zwanger van zijn sperma.

Van de kritiek trekt hij zich niet veel aan: ,,Vrouwen die eitjes doneren worden beschouwd als heiligen maar spermadonoren zijn dan weer vieze jongens. Ik doe niks verkeerd en ik schaam me ook niet. Ik wil alleen maar families helpen."

Rooney reist tot driehonderd kilometer om vrouwen te helpen. Voor zijn kwakje vraagt hij geen geld maar gemaakte onkosten wil hij wel vergoed zien. Hij biedt zijn diensten via Facebook en een app aan. Heterovrouwen, lesbische koppels, alleenstaande vrouwen, ze kunnen allemaal een beroep op hem doen. ,,Ik had vanaf het begin al veel werk", zegt de voormalige websdesigner. ,,Er waren vrouwen bij die al drie jaar vruchteloos aan het proberen waren om zwanger te raken. Ik heb ook vrouwen geholpen die behandelingen ondergingen in ziekenhuizen en waarbij het maar niet lukte. In Groot-Brittannië worden er vandaag meer baby's geboren dankzij private spermadonoren."

Screening
Rooney zegt dat hij de potentiële moeders eerst screent. Ze moeten aantonen dat ze financieel in staat zijn om voor het kind te zorgen. De vrouwen moeten ook kunnen bewijzen dat ze gezond zijn. Als die twee voorwaarden vervuld zijn dan kunnen ze van zijn sperma gebruik maken en dat op twee manieren: ofwel door kunstmatige inseminatie of op natuurlijke wijze. Wat dat laatste betreft maakt hij meteen duidelijk dat het enkel gaat om de bevruchting. Op een relatie of meer is hij niet uit. ,,Ik had al de mogelijkheid om met een paar van mijn 'successen' naar bed te gaan maar daar is het me niet om te doen. Ik wil de vrouwen alleen maar helpen."

Zijn huidige partner met wie hij drie kinderen heeft waarvan hij er twee met haar maakte, steunt zijn service. Experts zijn dan niet zo gelukkig met de activiteiten van Rooney. Ze vrezen dat later halfbroers- en zussen met elkaar in contact komen. Dat is niet onmogelijk als ze in dezelfde regio opgroeien. De kans bestaat dat ze een relatie beginnen en op hun beurt aan kinderen beginnen en dat houdt een gevaar in.

Graffitispuiter
Rooney verscheen eerder al in de Daily Mail. Dat gebeurde in 1993 toen hij veroordeeld werd tot het betalen van 60.000 Britse pond schadevergoeding. Hij stond toen aan het hoofd van een notoire bende graffitispuiters en zat toen ook zeven maanden in een gesloten jeugdinstelling. De politie omschreef hem als ,,een van de meest vruchtbare graffitikunstenaars van het land." Vandaag is hij nog steeds vruchtbaar én een kunstenaar, zij het wel op een andere manier.