Volledig scherm
© Thinkstock

Britten lijden aan nomofobie: No Mobile Phobia

Steeds meer Britten lijden aan nomofobie oftewel No Mobile Phobia. Ze hebben panische angst om hun mobieltje te verliezen, om het opladen te vergeten of zonder beltegoed te komen.

In een eerste studie van vier  jaar geleden bleek 53 procent van de Britten ermee te kampen. In een recente enquête blijkt dit percentage opgelopen tot 66 procent. Dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk. Beide studies werden overigens 'besteld' door bedrijven met gsm-belangen.

Nomofoben zijn constant bang om iets te missen en schakelen hun telefoon dus zelden of nooit uit. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer paniekaanvallen, kortademigheid, duizelen, beven en zweten.
 
In vergelijking met de eerste studie is het aandeel vrouwen sterk gegroeid, wat volgens Bodytalk verklaard wordt door het feit dat mannen vaker een tweede mobiel kopen zodat ze altijd bereikbaar blijven. Jongeren zijn vaakst slachtoffer van deze angst; bij de 18- tot 24-jarigen loopt het percentage op tot maar liefst 77 procent.

  1. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
    video

    Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

    Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”