Camera dobbert al filmend van Engeland naar Duits Waddeneiland

videoEen 10-jarig jongetje was dit najaar op het strand in Engeland zo lekker in de branding aan het spelen dat hij zijn waterdichte camera vergat. Het toestel stond aan, en werd al filmend door de golven meegenomen. De wonderbaarlijke reis eindigde twee maanden later aan de andere kant van de Noordzee, waar Duitsers de camera vonden en versteld stonden toen ze de beelden bekeken.

De camera spoelde 800 kilometer verderop aan op het Duitse Waddeneiland Süderoog, waar maar twee mensen wonen: Nele Wree en Holger Spreer. Ze zagen op de geheugenkaart van het waterproof toestel hoe een jongetje Engels spreekt en zichzelf filmt terwijl hij met een emmertje in de zee speelt. Op de beelden is te zien hoe het joch zijn interesse in de camera verliest, hoe het vloed wordt en hoe het toestel wordt overspoeld door de golven.

De bewoners van Süderoog plaatsten vorige maand een korte versie van het filmpje op hun Facebook-pagina waar de video al honderdduizenden keren is bekeken (zie hieronder). Ze zeiden tegen de Britse krant The Guardian dat ze hoopten dat ze de eigenaar zouden opsporen en hopelijk snel. ,,Dat zou een mooi kerstcadeau zijn.” Een medewerker van de Duitse kustwacht herkende in de beelden de kust van het Engelse Yorkshire en stippelde een mogelijke route uit.

Volledig scherm
De Duitse kustwacht reconstrueerde de reis van de camera over de Noordzee. © Screenshot YouTube / DGzRS

Kerstcadeau

De vader van het jongetje op de camerabeelden werd door een kennis op het krantenartikel gewezen. Hij stuurde de Waddenbewoners een berichtje: ‘De actie-camera is van mijn zoon. Hij raakte hem kwijt toen hij met zijn oma bij Thornwick Bay was.’ De eigenaar bleek de 10-jarige William die het toestel vorig jaar met kerst cadeau had gekregen.

Eilandbewoners Wree en Spreer laten aan The Guardian weten dat ze het Britse gezin hebben uitgenodigd om de camera persoonlijk op te komen halen. Dat kan nog lastig worden, want Süderoog is maar twee keer per week per postboot bereikbaar vanaf het Duitse vasteland. De vader van William heeft gezegd dat hij het toestel graag komt ophalen, maar dat hij liever vliegt dan dat hij twee maanden over zee dobbert.