Volledig scherm
© Twitter | Koreus.com

'Coke-tussen-je-borsten actie was een grap'

Het zou gaan om een actie voor het goede doel. Door een blikje cola vast te klemmen tussen beide borsten werd aandacht gevraagd voor de strijd tegen borstkanker. Maar in plaats daarvan reageerden vele vrouwen met borstkanker woedend op de actie. Bovendien melden de bedenkers van de nieuwe rage nu, dat deze startte als een grap, bedoeld om de ice bucket challenge belachelijk te maken. Hun actie levert het goede doel nauwelijks geld op.

De actie #HoldaCokeWithYourBoobs kwam eind mei in de publiciteit. Op Twitter en Instragram verschenen foto's van vrouwen (en mannen) die de in zwang geraakte actie uitprobeerden, en aandacht vroegen voor de strijd tegen borstkanker.

Deelnemers gingen ervan uit mee te doen aan een populaire opvolger van de Ice Bucket Challenge. Middels die 'uitdaging' werd vorig jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de spierziekte ALS. Deelnemers goten ijskoud water over zich heen om daarmee de spierverstijving na te bootsen van de spierziekte. De actie werd een hype en leverde het goede doel in Nederland meer dan 1 miljoen euro op en wereldwijd meer dan 66 miljoen euro.

Kritiek
Toch klonk vorige week al snel kritiek door tegen de frisdrank-uitdaging. Juist de vrouwen mét borstkanker konden de foto's niet waarderen. Zo circuleerden er ook foto's van vrouwen die door kanker een of twee borsten hebben moeten laten verwijderen. Een blikje cola tussen de borsten klemmen is door de ziekte daarom een onmogelijke opgave geworden. De bedenkers van #HoldaCokeWithYourBoobs werd verweten borstkanker sexy te willen maken.

Openheid
Ook bleek de Amerikaanse Stichting voor Borstkankeronderzoek niet betrokken te zijn bij de actie. Dat vertelde de stichting aan Esquire Magazine. Er werd geen of nauwelijks geld ingezameld.

Geconfronteerd met de enorme vlucht die de actie maakte, en de verwijten die hen ten deel vielen, zagen de bedenkers van de actie zich onlangs genoodzaakt openheid van zaken te geven.

De actie ontstond volgens Daily Mail in La Vegas en werd verzonnen door Danny Frost, een modellenscout in de seksindustrie, en glamourmodel Gemma Jaxx. Zij postten een bericht op Facebook waarin zij stellen de actie te zijn begonnen als grap, vooral bedoeld om de Ice Bucket Challenge belachelijk te maken en niet per se om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.

'Het gebeurde'
Frost en Jaxx hadden zich niet gerealiseerd dat de actie zo groot zou worden. ,,Opeens begonnen mensen hun foto's te delen en daarbij meldden zij dat het voor het goede doel was. Dit waren wij niet van plan geweest, maar het gebeurde. Dus gingen we erin mee, ook omdat het ten goede leek te komen aan de aandacht voor borstkanker."

,,Als alleen al het leven van één meisje door deze actie - een grap of niet - wordt gered, omdat ze iets in haar borst voelde toen ze meedeed, dan was dat het waard. Of niet?", besluit Frost de bekentenis.

Volledig scherm
© Instagram
Volledig scherm
© Instagram
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.