Volledig scherm
Militair op de schietbaan. © thinkstock

Dikke militairen VS nemen toevlucht tot liposuctie

Een toenemend aantal Amerikaanse militairen roept de hulp in van plastisch chirurgen om het standaardonderzoek naar hun vetpercentage te doorstaan. Ze vrezen door een teveel aan lichaamsvet niet door de keuring te komen, wat grote gevolgen kan hebben voor hun loopbaan.

 
Ontoelaatbaar zware militairen moeten verplicht afvallen in een 'karbonadepeloton' of een 'donutbrigade'.
Volledig scherm
© thinkstock
 
Ze komen radeloos binnen, doodsbang te worden ontslagen of een berisping te krijgen waardoor ze bevordering wel op hun buik kunnen schrijven.
Adam Tattelbaum, plastisch chirurg

De militairen die de Amerikaanse plastisch chirurg Adam Tattelbaum aan de telefoon krijgt, zijn steevast in paniek. Ze willen overtollig lichaamsvet kwijt, en snel ook. Hun carrière hangt ervan af.

'Ze komen radeloos binnen, doodsbang te worden ontslagen of een berisping te krijgen waardoor ze bevordering wel op hun buik kunnen schrijven', zegt Tattelbaum.

Vertienvoudigd
Die angst is niet denkbeeldig. De afgelopen vijf jaar is het aantal militairen dat wegens overgewicht op straat belandt vertienvoudigd. Volgens Tattelbaums collega Michael Pasquale is het aantal patiënten in uniform sinds 2011 met 30 procent gestegen.

Sommige dikke militairen zien geen andere oplossing dan liposuctie, maar ondergaan die onder protest. Ze houden vol dat niet hun postuur, maar de keuring het probleem is. De keurmeesters van defensie zouden niet alleen slappe bierbuiken, maar ook spierbundels en kleerkasten het predikaat 'te zwaar' opspelden.

Standaard aanpassen
Artsen onderschrijven de klacht van de verongelijkte militairen. Verschillende dokters en fitnessdeskundigen hebben het leger opgeroepen de standaard aan te passen. Amerikanen zijn tegenwoordig zwaarder dan vroeger, maar dat zou niet automatisch inhouden dat ze ook ongezonder en minder fit zijn.

Het Pentagon zegt dat zakken voor de vetpercentagekeuring dikwijls hand in hand gaat met slecht presteren bij conditietests. Bovendien zou het niet doorslaggevend zijn om een keer voor de meting te zakken.

Donutbrigade
Ontoelaatbaar zware militairen moeten verplicht afvallen in een 'karbonadepeloton' of een 'donutbrigade', zoals ze in legerkringen zijn gaan heten. Zo'n eenheid volgt een streng dieet en sportprogramma.

Sommige militairen stellen dat het obesitasbeleid van defensie wel degelijk strenger is geworden. Omdat het leger uit geldgebrek moet inkrimpen, zouden lijvige militairen als eerste in aanmerking komen voor ontslag.