Het Prenuptial Housing concept
Volledig scherm
Het Prenuptial Housing concept © Studio OBA

Dit huis kan in twee delen uit elkaar na een scheiding

De bezittingen verdelen na een echtscheiding is vrij makkelijk als het gaat om spullen. Maar wat moet je doen als je het gezamenlijke huis snel en eerlijk moet verdelen? Het Nederlandse ontwerpbedrijf Studio OBA heeft daar wat op bedacht: een huis dat je in stukken uit elkaar kan halen om het eerlijk te verdelen.

Quote

Maar als het aan ons ligt, beginnen we zo snel mogelijk met bouwen in Nederland

Vincent Ringoir, Studio OBA

Het ontwerp heet Prenuptial Housing, oftewel huizen die rekening houden met huwelijkse voorwaarden. De woningen drijven op het water en zijn opgebouwd uit twee delen die met elkaar zijn verbonden. Na de echtscheiding kunnen de delen worden ontkoppeld en kunnen de exen rustig uit elkaar drijven.

Gezamenlijk concept
Het concept komt van social media-expert Omar Kbiri. Hij kwam op het idee toen hij op zoek was naar huizen met zijn vriendin. Kbiri vertelt aan Daily Mail dat hij vooral viel voor het idee dat ouders die uit elkaar gaan niet ver van elkaar hoeven te gaan wonen.

Kbiri benaderde vervolgens Studio OBA om een plan te maken. Vincent Ringoir, oprichter van Studio OBA: ,,Wij kennen Omar via een gezamenlijke vriend. Hij kwam met het idee bij ons. Na wat sessies kwamen we uit op dit drijvende huis."

Verbindingsmechanisme
De twee delen van het huis zijn gemaakt van koolstofvezels. Aan de buitenkant zijn houten platen aangebracht om het er als een mooi geheel uit te laten zien. Het wordt verbonden door een verbindingsmechanisme, waar Ringoir nog niet al te veel over kan zeggen.

,,We kunnen nog niet te veel uitlatingen maken over het verbindingsmechanisme. Maar het is in ieder geval geen complex systeem dat moeilijk uit elkaar te halen is."

Ringoir zegt dat het mechanisme wel genoeg beveiligd is om eventuele grappenmakers te ontmoedigen. ,,Daar zijn we met Nederlandse en Chinese partijen over aan het onderhandelen."

Obstakels
Ringoir ziet ook mogelijkheden om het huis op wieltjes te zetten, zodat ook mensen die liever niet op water wonen een scheidingshuis kunnen kopen.

Er zijn namelijk nog wat obstakels te overwinnen wat betreft het drijvende ontwerp. ,,De kritiek die we vaak horen, is dat er in Nederland te weinig ligplaatsen zijn en dat de regelgeving ons idee niet toelaat. We zijn dus van de ontwikkelingen op dat gebied afhankelijk. Maar als het aan ons ligt, beginnen we zo snel mogelijk met bouwen in Nederland."

Voorlopig richten Kbiri en Studio OBA zich op het buitenland en kijken ze daarbij naar de landen met de meeste echtscheidingen. Dat zijn bijvoorbeeld Portugal, België en Hongarije.

De samenstelling van het huis in stappen
Volledig scherm
De samenstelling van het huis in stappen © Studio OBA