Dove biedt excuses aan na kritiek over racisme in reclame

Cosmeticamerk Dove ligt onder vuur na een advertentie op Facebook waarin een zwarte vrouw haar shirt uittrekt en in een witte vrouw verandert. Critici noemen de reclame voor een douchegel racistisch.

De reclame bestond uit een gifje, een bewegend plaatje, waarop een vrouw met een donkere huidskleur haar bruine T-shirt uitdoet, waarna een vrouw met een lichte huidskleur in een wit T-shirt verschijnt, die weer overgaat in een donkerder gekleurde vrouw. De reclame is verwijderd, nadat er op Facebook een storm van kritiek losbarstte van mensen die de beelden racistisch vinden. De reclame zou suggereren dat douchegel je schoon en wit maakt.

Dove is onderdeel van het Brits-Nederlandse Unilever. Het bedrijf biedt dit weekend diepe excuses aan voor de belediging. Unilever zegt dat het ‘gekleurde vrouwen’ niet goed heeft gerepresenteerd. ‘Dit was geen afspiegeling van echte schoonheid, iets waar Dove gepassioneerd achter staat en waar we heilig in geloven. Dit had niet mogen gebeuren.’

De advertentie verscheen alleen in Amerikaanse Facebook-tijdlijnen en werd opgemerkt door een stilist. Haar verontwaardigde Facebook-bericht met een screenshot van de advertentie werd duizenden keren gedeeld. In de reacties wordt zelfs opgeroepen tot een boycot van Dove-producten. 

Naythemua

So I'm scrolling through Facebook and this is the #dove ad that comes up.... ok so what am I looking at....

Volledig scherm
In een omstreden Dove-reclame trekt een zwarte vrouw haar shirt uit om in een witte vrouw te veranderen. © Dove via Facebook Habeeb Akande