Volledig scherm
© Shutterstock

Fabrikant seksspeeltjes klaagt metro New York aan wegens seksisme

Een fabrikant van seksspeeltjes voor vrouwen daagt de New Yorkse metro voor de rechter. Reclameaffiches met als onderwerp erectiestoornissen, blote billen, opblaasbare nepborsten, condooms en penisvormige cactussen zijn wel toegestaan, maar reclame voor hun producten niet.

Dame Products, een door vrouwen opgericht Amerikaans start-upbedrijf dat belooft de ‘plezierkloof’ voor vrouwen te dichten met seksspeeltjes, beschuldigt de Metropolitan Transit Authority (MTA) van seksisme en censuur. In november vorig jaar weigerde de MTA reclameposters van Dame. 

Op de advertenties waren afbeeldingen van de speeltjes te zien. Eén advertentie bevatte de woorden ,,Speeltjes, voor seks”. Dame Products had voorafgaand aan de ontwikkeling van de campagne eerst geïnformeerd of er interesse was van de MTA en kreeg positieve feedback. Vervolgens spendeerde het bedrijf maar liefst 150.000 dollar (140.000 euro) aan de ontwikkeling van de campagne. Uiteindelijk besliste de MTA om de campagne toch niet toe te staan, omdat ze ‘een op seks gerichte handel’ promootte.

‘Onrechtvaardig’

Volgens de aanklacht heeft de MTA ‘mannelijke belangen bevoorrecht’ met haar arbitraire reclamekeuzes die een inbreuk vormen op het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet dat het recht op vrije meningsuiting garandeert. Zo werden een dubbelzinnige reclameposter van beddengoedbedrijf Brooklinen wel toegestaan, net als een affiche van een reisagentschap dat reizigers aanmoedigt om ,,Nat te worden (op het strand, niet van de kerel naast je)”. Bovendien stond de MTA zelfs een door de stad gesponsorde advertentie voor condooms toe.

,,Ik denk dat het belangrijk is dat we rechtvaardig zijn en het is onrechtvaardig dat deze andere bedrijven advertenties mogen hebben die seks op een of andere manier ondersteunen, terwijl ons bedrijf, dat zich richt op vrouwelijk genot, als ongepast wordt gezien”, zegt CEO en medeoprichter van Dame Products, Alexandra Fine.

Een woordvoerder van de MTA stelt dat de vervoersmaatschappij niets verkeerds gedaan heeft en ‘het grondwettelijke recht heeft om op basis van de inhoud redelijk onderscheid te maken’ tussen advertenties, zoals het verbieden van advertenties voor seksspeeltjes en dat het reclamebeleid ‘op geen enkele manier’ discrimineert jegens vrouwen.

In 2017 vervoerde de metro van New York City gemiddeld 5,58 miljoen reizigers per dag en 1,73 miljard in totaal. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf wordt aangeklaagd voor de weigering om advertenties op te hangen, onder andere affiches met politieke inhoud.

Ook bedrijf Thinx, een fabrikant van menstruatieondergoed, kreeg in 2015 van de MTA te horen dat hun campagne ongepast was. Thinx bracht de zaak naar buiten en kreeg de pers achter zich. De advertenties werden uiteindelijk goedgekeurd.

Het seksspeeltjesbedrijf wil een schadevergoeding en eist dat de MTA de advertenties van Dame vertoont.

Een van de advertenties van Dame Products.
Volledig scherm
Een van de advertenties van Dame Products. © Dame Products
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”