Volledig scherm
© Thinkstock

Facebookfoto's verraden Zweedse uitkeringsfraudeur

Een Irakees heeft in Zweden vier jaar gevangenis gekregen voor het oplichten van de sociale zekerheid. De man gaf zich uit voor gehandicapte en kreeg zo jarenlang verschillende uitkeringen tot vakantiekiekjes op Facebook hem de das omdeden.

Op de foto's poseerde hij trots op de rug van een kameel in Egypte. Het waren fraaie plaatjes zonder rolstoel en zo kwam de bal aan het rollen. De foto's op Facebook werden doorgestuurd naar de politie. Die zag beelden van de man terwijl hij een waterpijp rookte en in volle actie tijdens een beklimming van een piramide. De gehandicapte liet zich blijkbaar graag vereeuwigen tijdens zijn 'doe-vakantie'.

Hij kreeg toen naast een uitkering van de sociale verzekering en de gemeente waar hij woont, ook hulp van een gespecialiseerde assistent. Hij belandde als gevolg van een posttraumatische stressstoornis in een rolstoel. De man had traumatische ervaringen opgelopen in Irak, zijn land van herkomst. Hij maakte bij zijn aankomst in Zweden meteen duidelijk dat hij niet meer kon lopen, ook zelfstandig eten en zich zelf aankleden lukten niet meer. De 47-jarige, zijn ex-vrouw en twee zonen worden dan ook beschuldigd van oplichting. Zes jaar lang incasseerden ze onterecht bijdragen goed voor het totale bedrag van 95.799 euro.

De rechter heeft hem nu veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens fraude en het oplichten van de sociale zekerheid. Hij moet ook een boete van 629.946 euro betalen. Zijn ex werd op haar beurt veroordeeld tot drie jaar gevangenis en de zonen kregen voorwaardelijke straffen voor medeplichtigheid. De man blijft de feiten ontkennen en overweegt om in beroep te gaan, meldt zijn advocaat.

Het is niet de eerste keer dat een gehandicapte betrapt wordt op fraude. Zo trok ook al een 47-jarige rolstoelgebruiker naar Egypte en ook hij liet zich wat graag fotograferen zonder rolstoel. De man uit Östergötland kreeg ook vier jaar gevangenis voor oplichting.