Visboer Terence van de Mheen had ook nog tijd om een foto te maken tijdens zijn stunt op de Stichtsebrug.
Volledig scherm
PREMIUM
Visboer Terence van de Mheen had ook nog tijd om een foto te maken tijdens zijn stunt op de Stichtsebrug. © Privéfoto

'File-visboer' verdubbelde dagomzet met stunt op A27

Zijn verkoopstunt in de file op de A27, zaterdagavond, heeft visboer Terence van de Mheen (24) uit Bunschoten-Spakenburg geen windeieren gelegd. ,,In een half uur draaide ik een dagomzet", verklaart de jonge marktkoopman trots tegenover deze krant.

Volledig scherm
© RTV N-H

Maandag is normaal gesproken een rustige dag voor Van de Mheen maar vandaag was dat allerminst het geval. ,,Om half acht werd ik uit mijn bed gebeld door Edwin Evers van Radio 538. Daarna belden Radio2, 100%NL en regionale zenders. Vervolgens kwamen de landelijke media." Allemaal wilden ze weten hoe de jonge visboer terugkijkt op zijn filestunt en, vooral, wat het hem opleverde.

Twintig kilo
Een bedrag wil de Bunschotenaar niet noemen. ,,Een echte ondernemer doet dat niet. Ik kan wel zeggen dat ik mijn dagomzet heb verdubbeld. In een half uur ging er ruim twintig kilo vis doorheen. Kibbeling en lekkerbek", zegt hij terugblikkend.

Van de Mheen belandde zaterdagavond in de file op de A27 na de hele dag op de markt in Almere-Buiten te hebben gestaan. ,,Vrijwel direct na de oprit bij de Stichtsebrug stond het vast door een ongeval verderop. Het was toen half zeven en de snelweg zou omstreeks acht uur pas weer opengaan, zo luidde de verwachting." De visboer stapte net als andere automobilisten uit maar werd al snel aangesproken. Of hij niet even een visje kon bakken. ,,Gewoon doen, dacht ik. Je kansen grijpen. Ik vertelde er wel meteen bij dat ik de pan niet ging aanzetten voor één portie kibbeling en een minimale omzet wilde. Daarop gingen enkele jongens alle auto's langs over een afstand van zo'n honderd meter voor en achter mijn kar."

Uitverkocht
Nadat alle bestellingen waren opgenomen - enkele tientallen - gooide Van de Mheen zijn viskraam open. Binnen de kortste keren zag het zwart van de mensen. ,,Ik heb een kraam nog nooit zo vol zien staan. De klanten vonden het zo geweldig dat ze spontaan begonnen te juichen en te zingen. Na een half uur was ik uitverkocht en sloot ik de kraam weer. Ruim voor het oplossen van de file." De visboer kon zijn geluk niet op. ,,Door de intocht van Sinterklaas was de zaterdag op de markt qua omzet niet denderend. Dankzij mijn stunt sloot ik de dag toch nog goed af."

Zo vader, zo zoon
Van de Mheen heeft het stunten niet van een vreemde. Zijn vader zette twintig jaar geleden Veenendaal op zijn kop. ,,Een concurrent op de markt deed er steeds een harinkje bij voor hetzelfde bedrag. Op een bepaald moment was ik het zo beu dat ik besloot hem buitenspel te zetten met een stuntaanbieding: 18 haringen voor vijf euro. Al snel stond de man aan mijn kraam. Of we niet zouden stoppen met stunten. Ik keek hem met een grote glimlach aan en zei: ik ga door tot het einde van de markt. Nog nooit iemand zo beduusd zien kijken", zegt Van de Mheen senior lachend.

Bekeuring
Hij vindt de stunt van zijn zoon prachtig. Onverantwoord was het volgens hem geen moment. ,,Terence stond niet op de vluchtstrook zoals op social media werd beweerd maar aan de linkerkant van de oprit. Niemand had er last van. Op Teletekst hield hij de verkeersinformatie in de gaten." Bang voor een boete hoeft zoonlief volgens hem niet te zijn. ,,Terence hinderde het verkeer niet en had alleen een bekeuring kunnen krijgen van Rijkswaterstaat voor het zonder vergunning verkopen van vis op de snelweg."

De politie-eenheid Midden Nederland zegt geen melding te hebben ontvangen over verkeershinder door de visboer. ,,Wij hebben ons geconcentreerd op het ongeval en het zo snel mogelijk weer vrijmaken van de weg", zegt een woordvoerster.

  1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.