Gevangenen liggen dubbel om Thaise Mr. Bean

videoDe Amerikaanse countryzanger Johnny Cash was beroemd om zijn optredens in gevangenissen. Thailand kent nu een vergelijkbaar fenomeen: Mongol Preechajan, de lokale Mr. Bean.

Een optreden van de 43-jarige acteur is viraal gegaan. Preechajan krijgt de gevangenen op de banken met zijn clowneske optreden in de gevangenis van Nakhon Nayok, twee uur rijden van Bangkok. Alleen zingt Preechajan geen country maar doet hij een bijzondere imitatie van de Engelse stuntelaar ‘Mr. Bean’.

De acteur deed al langer een imitatie van zijn Britse held maar veel aandacht was daar niet voor. Tot hij optrad in de talentenjacht 'Thailand's got talent’. Het publiek lag in een deuk en de boekingen stroomden binnen. Bijzonder was dat Preechajan – van huis uit ingenieur – een serie optredens deed in Thaise gevangenissen. Dat deed hij gratis samen met wat andere artiesten.

De gevangenen ontvingen hem als een superster. ,,Hij brengt wat vrolijkheid'', aldus een gedetineerde tegen het Franse persbureau AFP. Thaise gevangenissen zijn berucht om hun slechte hygiëne en overbezette cellen. De act van de Thaise Bean is er eentje zonder woorden. Hij trekt dezelfde smoelen als de originele Bean, de Engelse acteur Rowan Atkinson.

Inmiddels is Mongol Preechajan een ster in Thailand en verdient hij veel met reclames. Niettemin blijft hij gratis optreden in gevangenissen.

Volledig scherm
Het optreden van de Thaise Mr. Bean in de gevangenis. © AFP