Gigantische inktvis gefilmd voor de Japanse kust

VideoTijdens zijn bezoekje aan de kust van de Japanse Zee is een zeldzame reuzeninktvis vastgelegd op video. Een visser zag het 3,7 meter grote dier zwemmen tussen een aantal schepen in een haven. Dat meldt The Wall Street Journal. ,,Het is voor het eerst dat we zo'n grote inktvis levend op deze plek zagen'', zegt Tatsuya Wakasugi, één van de beheerders van de haven.

Quote

Het is voor het eerst dat we zo'n grote inktvis levend op deze plek zagen

Tatsuya Wakasugi

De aanwezigheid van de inktvis in het drie meter diepe water is opvallend: normaal gesproken zwemmen deze dieren zo'n 650 meter onder zeeniveau, aldus het National Museum of Nature and Science in de Japanse hoofdstad Tokyo. Volgens beheerder Wakasugi zijn er wel meerdere reuzeninktvissen gezien in de Baai van Toyama, maar die waren allemaal dood of bijna dood nadat ze verstrikt waren geraakt in netten van vissers.

,,De inktvissen die worden gevangen door vissers zijn meestal dood en hun huidskleur is vaak wit geworden. Het lichaam van de zwemmende reuzeninktvis was echter rood'', zegt Wakasugi. Het was dus hoogst uitzonderlijk dat dit dier op zijn dooie akkertje een bezoekje bracht aan de Japanse jachthaven. 

Krassen 
Volgens Tatsuya Wakasugi verbleef de inktvis, die enkele krassen op zijn kop leek te hebben, meerdere uren in de haven en zwom deze verschillende keren naast enkele duikers. Later op de dag werd het dier weer naar de oceaan teruggeleid. Het is niet duidelijk waarom dit exemplaar zich ophield tussen de vissersboten, aangezien de weersomstandigheden volgens een woordvoerder van de jachthaven zacht waren.

In juli van dit jaar wisten Russische zeelieden al bijzondere beelden te maken van een reuzeninktvis. Drie jaar eerder werd een levend exemplaar van drie meter gefilmd bij de Japanse Ogasawara-eilanden. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement