Volledig scherm
© REUTERS

Groene mannetjes geland in Franse Bugarach

Het Zuid-Franse dorp Bugarach, waar het einde van de wereld wordt verwacht, heeft bezoek gekregen van groene mannetjes. In glinsterende groene aluminiumfolie gewikkelde figuren met antenne-achtige spiralen op het hoofd liepen door de gemeente aan de voet van de Pyreneeën. Met die actie vierden enkele mensen in Bugarach op ironische wijze de voorspelde ondergang van de wereld.

Volledig scherm
Twee ruimtevaarder met een biertje in de hand. © getty
Volledig scherm
Waar groene mannetjes zijn, zijn meestal ook groene vrouwtjes. © reuters
Volledig scherm
In afwachting van het vergaan van de wereld kwamen mensen bepakt en bezakt naar Bugarach. © reuters

Sinds jaren doet de theorie de ronde dat op de 1.230 meter hoge berg Pic de Bugarach buitenaardse wezens naar de ruimte zullen vertrekken op de dag van het einde van de wereld. Het einde van een periode op de Maya-kalender op 21 december werd geïnterpreteerd als datum voor de apocalyps.

Vreemde vogels
Groene marsmannetjes worden in vele stripbladen gebruikt als symbool voor buitenaardse wezens. Een groep jonge vrouwen in Bugarach had hun gezicht groen geverfd, en een man liep rond in een groene nauwsluitende catsuit. Twee andere mannen hadden zich in aluminiumfolie gewikkeld als een soort ruimtevaarders, en proostten richting Pic de Bugarach met groene bierflesjes.

Gevaarlijk
Tot de berg zelf lieten de autoriteiten niemand toe, want het is er gevaarlijk wegens de vele holen en gaten. Ook in Bugarach zelf is een blokkade opgezet tot morgen. Een honderdtal politieagenten patrouilleert al enkele dagen in het landelijk gebied en controleert de toegangswegen. Twee personen met machetes en gasmaskers in hun wagen werden tegengehouden.