De plexiglas kist met daarin het stoffelijk overschot van Billy Standley én zijn favoriete Harley Davidson wordt in het graf getakeld.
Volledig scherm
De plexiglas kist met daarin het stoffelijk overschot van Billy Standley én zijn favoriete Harley Davidson wordt in het graf getakeld. © AP

Harley-fanaat met motor en al begraven

Een 82-jarige motorfanaat uit de Amerikaanse staat Ohio had bij zijn overlijden maar één wens: begraven worden met zijn Harley Davidson na een laatste rit naar het kerkhof. In het bijzijn van vrienden en familie en een stoet motorrijders werd hij gisteren ter aarde besteld.

Billy Standley werd gisteren begraven in Mechanicsburg, Ohio.
Volledig scherm
Billy Standley werd gisteren begraven in Mechanicsburg, Ohio. © AP
Volledig scherm
© AP

Gekleed in leder en met bijbehorende zonnebril werd Billy Standley al zittend op zijn 1967 Electra Glide-cruiser naar het kerkhof gebracht. Standley, zondag aan longkanker overleden, was tijdens de rit zichtbaar door het transparante plexiglas.  

Aparte doodskist
De voormalige rodeorijder was jaren geleden begonnen met de voorbereidingen voor zijn unieke begrafenis en kocht daarvoor drie stukken grond naast het graf van zijn vrouw. Daardoor zou er genoeg plaats zijn voor zijn aparte doodskist.

Zijn zonen Pete en Roy hielpen bij het maken van de kist uit plexiglas en verstevigden de bodem met hout en metaal. Om ervoor te zorgen dat de overledene tijdens zijn laatste rit niet zou omvallen, werd zijn lichaam verstevigd met een metalen beugel en vastgegespt. Standley zou de kist vijf jaar lang in de garage bewaren en laten zien aan iedereen die geïnteresseerd was. 'Hij was er trots op', aldus zoon Roy.

Choquerend
De familie geeft toe dat de processie naar het kerkhof, waarbij het lichaam voor iedere passant zichtbaar was, voor sommigen choquerend kan zijn geweest. Maar ze wilden koste wat kost de laatste wens van hun vader in vervulling laten gaan.

Volledig scherm
© AP
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”