Volledig scherm
Harrie Kelders. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Harrie (10) uit Veldhoven kan niet tegen eetgeluiden

Samen eten met zijn familie of anderen is er voor Harrie Kelders (10) niet bij. De eetgeluiden van anderen doen de jonge Veldhovenaar vaak in woede uitbarsten. 

Quote

Ik heb de triggers smakken, slikken, met een pen klikken, ademen en de neus ophalen. Maar vooral de eetgelui­den zijn heftig.

Harrie (10)

De aandoening is sinds 2001 bekend onder de naam misofonie. ,,Bij ons is eten nog nooit gezellig geweest", zegt moeder Ilona. Vanaf zijn 2de jaar is haar zoon Harrie een slechte eter. ,,Hij keek altijd heel raar als we iets aten en kwam er nooit bij zitten. Uiteindelijk gingen we eten bij de tv. Dat ging vanaf zijn 5de jaar ook niet meer. Waarom bestaat eten? Waarom moet er altijd gegeten worden, riep hij dan", zegt Ilona.

De familie ontdekte gaandeweg dat Harrie zich stoorde aan het smakken. Van zichzelf is hij een heel gezellige jongen. Maar als hij dat geluid hoort, hoe zacht ook, dan wordt hij boos, soms woedend en begint hij te schelden. Hij kan er niets aan doen. ,,Ik weet dat ik zo niet moet reageren", zegt de 10-jarige.

Inmiddels ergert hij zich aan steeds meer geluiden. Harrie: ,,Ik heb de triggers smakken, slikken, met een pen klikken, ademen en de neus ophalen. Maar vooral de eetgeluiden zijn heftig."

Deuren dicht

Quote

Dat er een pilletje was waardoor ik me beter zou voelen

Harrie Kelders

Het heeft ertoe geleid dat hij eigenlijk nooit meer samen met zijn ouders en zusjes Jenny (9) en Sanne (11) aan tafel zit. In een aan de huiskamer grenzend vertrek, met de schuifdeuren dicht, eet Harrie zijn bord leeg.

De misofonie trekt een stevige wissel op het gezinsleven. De zusjes vinden het vooral moeilijk. Sanne: ,,Ik probeer heel langzaam te eten zodat je er bijna niets van hoort." En als Jenny een slok frisdrank doorslikt, kan het zomaar zijn dat haar broer woedend wordt. Een tussendoortje wordt vaak stiekem gegeten. Ilona: ,,Eten wordt doorgaans geassocieerd met gezelligheid, maar is bij ons juist het tegenovergestelde. Het leidt steeds tot ruzie. Elke keer doen we weer een poging samen te eten, dat geef je toch nooit op. Maar eten is een heel groot ding geworden."

Om haar zoon te laten wennen aan eten op school, fungeerde moeder Ilona een jaar lang als overblijfmoeder. Zus Sanne bracht tijdens het eten een koptelefoon naar haar broer. Maar het hulpmiddel blijkt niet te werken. ,,Als ik iemand zie eten, weet ik wat voor geluiden dat zijn. In mijn hoofd hoor ik het dan", legt Harrie uit. Ook het geluid dat zijn lievelingshond, boerenfox Bert, maakt als hij eet of zijn pootjes likt, kan Harrie niet waarderen. Maar als-ie op tv SpongeBob ziet schransen, doet hem dat niets. ,,Dat komt omdat dat niet echt is."

Helemaal mis

Door de misofonie heeft Harrie een hekel gekregen aan eten. In november 2017 ging het helemaal mis. Harrie at niets meer en zonderde zich de hele dag af. Nog steeds is hij een heel slechte eter. Er bestaat nog geen medicijn tegen misofonie en het is niet bekend hoe vaak het voorkomt. Het AMC in Amsterdam heeft inmiddels een aantal patiënten behandeld.

Wat zou Harrie het liefst willen? ,,Dat er een pilletje was waardoor ik me beter zou voelen." Het gezin kijkt uit naar een gesprek met een psycholoog later deze maand. ,,Die denkt dat ze er iets mee kan", is Ilona hoopvol.

 1. Kritiek op stel dat in safaristijl trouwde met daarbij als zebra's beschilderde ezels

  Kritiek op stel dat in safari­stijl trouwde met daarbij als zebra's beschilder­de ezels

  Dierenactivisten zijn woest op een Spaanse koppel dat afgelopen zaterdag tijdens hun huwelijksfeest in safaristijl in de kustplaats Cádiz (Andalusië) twee ezels liet beschilderen met witte verf en zwarte zebrastrepen. Een voorbijganger die de knullig getransformeerde hoefdieren spotte, zette beelden daarvan op Facebook. ,,Een beschamende en infantiele vorm van dierenmishandeling”, luidt zijn felle kritiek.
 1. 88-jarige ‘held van de Craeybeckxtunnel’ liet zich aanrijden om ramptruck te stoppen
  VIDEO

  88-jarige ‘held van de Craeybeckx­tun­nel’ liet zich aanrijden om ramptruck te stoppen

  ,,Rik, jij en jij alleen bent de held van de Craeybeckxtunnel’’, zegt de Vlaamse automobilist Luc tegen de 88-jarige Rik Voorhelst. Dinsdag werden Luc en zijn dochter Cato aangereden in de Antwerpse tunnel en meegesleurd door een Slovaakse vrachtwagen. De kwieke Voorhelst wist de trucker te stoppen, die niet in de gaten had dat vader en dochter door hem werden voortgeduwd en met flinke vaart doordenderde. Bij het hachelijke avontuur raakte, mede door Riks heldhaftige optreden, niemand gewond.
 2. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

  Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

  Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.