Volledig scherm
Jan Halfens en Louise van As helpen echtparen in een weekend met hun scheiding. FOTO COR DE KOCK

'Heartbreak Hotel': weekendje weg om scheiding te regelen

Menig stel boekt op zijn tijd een hotelletje voor een lekker weekendje weg. Maar ook als het juist helemaal niet meer gaat in de relatie kan er nu een speciaal hotel worden geboekt, het Echtscheidingshotel wel te verstaan. Hier kan inderdaad gescheiden worden. De boeking is inclusief éénpersoonskamers en hulp van mediator, makelaar, notaris en psycholoog.

Wie 2500 euro betaalt, kan in een weekend de verbintenis met zijn of haar partner voorgoed verbreken. Echt ontspannen is het niet. 'Het is twee dagen keihard werken,' zegt bedenker Jim Halfens.

'Koppels beginnen zaterdagochtend vroeg en gaan door totdat alles is geregeld.' Gemaakte afspraken belanden in een echtscheidingsconvenant, dat naar de rechtbank wordt gestuurd. Maximaal zes weken later is de wettelijke scheiding een feit.

Boekingen
Zeven echtparen boekten tot nu toe een weekendje 'Heartbreak Hotel' en kwamen daar als ex-en uit. Vooral relatief hoogopgeleide echtparen met drukke levens blijken geïnteresseerd. 'Zij willen niet maanden steggelen over kinderen, alimentatie en boedel,' zegt Marie-Louise van As, die als advocaat/mediator enkele hotelscheidingen leidde.

Zo'n houding is essentieel, stelt ze. Voor vechtscheidingen is het Echtscheidingshotel niet de juiste plek. 'Mensen moeten de wil hebben er samen uit te komen. Belangrijk is dat de hevigste emoties al zijn geluwd.'

Lees meer in het AD vandaag.