Heldhaftige Australiërs redden reuzenspin van verdrinkingsdood

VIDEO‘Laat lekker hangen’, zouden veel mensen denken bij het zien van deze vervaarlijk ogende spin. Toen twee Australiërs het dier in Halifax aan een miserabel takje boven het kolkende water zagen bungelen, schoten ze te hulp.

De Australische tarantula, ook wel de fluitende of vogel-etende spin genoemd, komt in de warmere streken van Australië voor. De uit de kluiten gewassen kruiper maakt een sissend geluid en is voorzien van een paar serieuze giftanden van een centimeter lengte.

De spinnen, die in zelfgemaakte burchten wonen, gedijen in zowel droge als vochtige gebieden, maar deze hoeveelheid water was toch iets te veel van het goede. In een poging het wassende water van de Herbert-rivier voor te blijven, klom dit exemplaar op een tak en kon toen geen kant meer op.

Imponerend

Volledig scherm
Andrea steekt haar hand uit, maar uiteindelijk werd de spin met tak en al verplaatst. © Facebook/Andrea Gofton

Volwassen exemplaren kunnen uitgroeien tot een lichaamslengte van een centimeter of zes en spanwijdte van zestien centimeter. De grootte van een forse hand. ,,Met hun harige poten klimmen deze spinnen met gemak tegen ramen en gladde muren op’’, zegt een woordvoerder van het Queensland Museum.

Ondanks zijn imponerende uiterlijk, is de Australische tarantula doorgaans niet gevaarlijk voor mensen. ,,Voor honden en katten kan hun beet snel dodelijk zijn, maar er is maar één geval bekend waarbij een mens ziek is geworden na een beet’’, aldus het Queensland Museum. Het dieet van de spin bestaat uit insecten, hagedisjes, kikkers en andere spinnen.

De spinnen kunnen, als je ze verkeerd aanpakt, wel agressief zijn. 
Bij hoge uitzondering valt een vogel aan een achtpotige ten prooi.  De 'reddingsploeg', bestaande uit Andrea Gofton en Andrew Giliberto, verplaatste de spin daarom met tak en al naar veiliger oorden.

Cycloon

De afgelopen week werd het noorden van de deelstaat Queensland getroffen door overstromingen na hevige regenval. Na alle nattigheid ligt nu een cycloon op de loer. De getroffen gebieden, en de daarin wonende dieren, zouden het dan nog meer voor de kiezen kunnen krijgen.

Door de hevige regenval zwommen er eerder al krokodillen in Australische woonwijken: