Jimi Fritze in zijn ziekenhuisbed
Volledig scherm
Jimi Fritze in zijn ziekenhuisbed © Kos

'Hersendode' man hoort hoe artsen organen willen wegnemen

Een 43-jarige man heeft een klacht ingediend tegen een ziekenhuis in het Zweedse Gotenburg nadat hij hoorde hoe dokters het wegnemen van zijn organen met zijn vriendin bespraken.

De artsen gingen er onterecht van uit dat de patiënt hersendood was. De Zweed had een beroerte gekregen en was daardoor helemaal verlamd maar nog bij bewustzijn.  De man hoorde het gesprek met afschuw aan, maar kon onmogelijk protesteren.

Beroerte
Jimi Fritze kreeg twee jaar geleden een beroerte toen hij met zijn vriendin vakantie vierde op een eiland vlakbij Gotenburg. Omdat het te hard waaide, kon de reddingshelikopter onmogelijk landen waardoor kostbare tijd verloren ging. Pas na anderhalf uur kon de man per boot naar het ziekenhuis gevoerd worden. Tegen die tijd was hij helemaal verlamd.

'De artsen keken naar een hersenscan en vertelden aan mijn vriendin dat het er niet goed uitzag en dat ik niet lang meer te leven had', aldus een geschokte Fritze. 'Mijn geliefde huilde de hele tijd maar ik was niet in staat om iets te zeggen of mijn lichaam te bewegen. Ik kon alleen maar zien en horen.'

Orgaandonatie
Hij verloor even het bewustzijn. Toen hij wat later weer 'wakker' werd, hoorde hij hoe de dokters over zijn toestand discussieerden. 'Ze spraken over donatie, ze wilden enkele testen uitvoeren op mijn lever en nieren zodat deze organen zouden kunnen worden afgestaan aan andere patiënten.'

Ook op dat moment kon hij tot zijn ontzetting niemand alarmeren dat hij volledig bij bewustzijn was. 'Ik was erg angstig omdat ik dacht dat ik een verschrikkelijke dood tegemoet ging. Ik vreesde dat ze me gingen cremeren. Zou ik dan de vlammen zien en voelen?', liet de Zweed optekenen in de Telegraph.

Extra medicatie
De man is ervan overtuigd dat hij er nu niet meer zou zijn indien een meer ervaren dokter van uit vakantie was teruggekeerd. Deze arts bekeek de hersenscan opnieuw en realiseerde zich dat niet alle hoop verloren was voor de man en dat hij zelfs kans maakte op herstel.

Na het toedienen van extra medicatie nam de zwelling in zijn hersenen af waardoor hij na enkele dagen al opnieuw met knikjes kon communiceren met zijn familie. Na een revalidatie van twee jaar is Jimi Fritze weer in staat om te spreken en bewegen, al blijft hij wel gekluisterd aan zijn rolstoel.

Vorige maand diende hij een klacht in tegen het Sahlgrenska-ziekenhuis in Gotenburg in de hoop dat dit andere patiënten niet meer zou overkomen. Normaal mogen artsen pas over orgaandonatie beginnen indien de patiënt officieel hersendood is verklaard. Dat was bij Fritze niet gebeurd. Het ziekenhuis neemt de klacht serieus en zal uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

  1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.