Volledig scherm
De gorilla's Ndakasi en Matabishi op de foto met rangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki. © Elite Anti Poaching Unit and Combat Trackers/Mathieu Shamavu

Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.

Patrick Sadiki Sadiki

Patrick Sadiki Sadiki updated his cover photo.

Ndakasi en Matabishi zijn in het nationale park Virunga grootgebracht, nadat stropers hun moeders doodden in de zomer van 2007. Toen de beide weesjes werden gevonden door leden van de Elite Anti Poaching Units and Combat Trackers waren ze amper twee en vier maanden oud. Kort daarna werden ze overgebracht naar het opvangcentrum Senkwekwe. Het duo is er nooit meer weggegaan en ze zien de verzorgers als hun ouders.

Het nadoen van hun gedrag, zoals poseren voor een foto, is daar het gevolg van, zo vertelt de parkleiding aan BBC News. ,,Ze imiteren de mensen door op twee benen rond te lopen, dat is hun manier om te leren ‘mens’ te zijn’’, zegt adjunct-directeur Innocent Mburanumwe. Toch is de hilarische foto niet alledaags, zoals het bijschrift doet vermoeden. Ook Mburanumwe was verrast, ,,Normaal gesproken, gebeurt dit niet. Daarom is het zo enorm grappig.’’ 

Niet gefotoshopt

Patrick Sadiki Sadiki

Patrick Sadiki Sadiki updated his cover photo.

Hoe relaxt de beide gorilla's er op twee benen ook bij mogen staan, toch gelooft niet iedereen wat hij op het plaatje ziet. ,,Ik weet zeker dat dit gefotoshopt is’’, schrijft iemand in de commentaren. ‘Niet gefotoshopt’ is het antwoord van de beheerder van de pagina. De rechtopstaande apen, en daarmee het goede werk van de anti-stropers unit in het Virunga-park, halen heel wat likes binnen. De foto werd al 20.000 keer gedeeld.

Virunga, dat 7.800 vierkante kilometer groot is, staat op Unesco's Werelderfgoedlijst. Het herbergt meer dan een derde van de wereldpopulatie berggorilla’s. De parkwachten roepen op tot het doen van een donatie aan het nationale park, dat pas sinds februari weer open is voor toeristen. Het was negen maanden gesloten was wegens de onveilige situatie in de regio. Sinds 1996 zijn meer dan 130 parkwachten gedood door stropers of rebellen.

The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers.

ANOTHER DAY AT THE OFFICE... Photo: Ranger Mathieu Shamavu (c) NOTE: UNAUTHORIZED USE OF THIS PHOTO WILL BE REPORTED TO FACEBOOK

 1. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 2. ‘Een Ghosn doen’: Japanners in de ban van spectaculaire ontsnapping oud-Nissan-baas

  ‘Een Ghosn doen’: Japanners in de ban van spectacu­lai­re ontsnap­ping oud-Nis­san-baas

  De manier waarop ex-automagnaat Carlos Ghosn in Japan wist te ontkomen aan het toeziend oog van justitie is materiaal voor een James Bond-film. Vooral de mare over hoe hij in een geprepareerde instrumentkoffer het Aziatische land ontvluchtte, spreekt velen tot de verbeelding. Zelf doet de gevallen Nissan-baas er het zwijgen toe, maar op Twitter is het doen van ‘een Ghosn’ inmiddels hot.
 1. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.