Volledig scherm

'Hitler liet sekspoppen maken voor het leger'

Adolf Hitler liet opblaasbare sekspoppen vervaardigen voor zijn nazitroepen omdat heel wat van zijn manschappen seksueel overdraagbare aandoeningen opliepen bij Franse prostituées. Dit project, Borghild genaamd, wordt beschreven door de auteur Graeme Donald, die erop stuitte bij het doorspitten van de geschiedenis van de barbiepop.

Dat bericht de Engelse krant The Sun vandaag. Naziwetenschappers ontwikkelden de 'synthetische troosters' voor Duitse soldaten die zich iets te veel amuseerden in Parijs met de dames van plezier. Het probleem was zelfs zo groot dat troepen hun taak in de vuurlinie verwaarloosden.

Snel avontuurtje
SS-leider Heinrich Himmler schreef in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog: 'Het grootste gevaar in Parijs is de wijdverspreide en ongecontroleerde aanwezigheid van hoeren, die klanten oppikken in bars, in dansgelegenheden en op andere plaatsen. Het is onze taak de soldaten te beletten hun gezondheid te riskeren voor een snel avontuurtje.'

Hitler keurde het project goed, dat voorzag in blonde sekspoppen met blauwe ogen, klein genoeg om in een rugzak te passen. Ze werden uitgetest door soldaten in het door nazi's bezette Jersey. Himmler was erg onder de indruk en bestelde voor zijn troepen meteen 50 stuks.

Afgeblazen
In 1942 werd het project afgeblazen omdat de Duitse militairen weigerden de opblaaspoppen nog langer mee te zeulen in hun bagage. Ze waren bang dat ze zouden worden uitgelachen door Britse soldaten als die hen gevangen zouden nemen.

Graeme Donald nam kennis van het project Borghild toen hij de geschiedenis bestudeerde van de speelgoedpop Barbie. 'Het idee doofde uit, en de plek waar de poppen werden gemaakt en de poppen zelf zijn vernietigd bij het bombardement op Dresden', aldus de schrijver.