Volledig scherm
Hitler was gek op honden. FOTO'S AFP

Hitler trainde een leger van pratende honden

Hitler gaf zijn wetenschappers de opdracht om in het geheim een leger van honden, die konden spreken, lezen en schrijven, op te leiden en te fokken. Van alle experimenten die de nazi-leider liet doen, lijkt de zogenaamde 'Dierspraakschool' een wel heel bizar uitstapje. Dat concludeert dr. Jan Bondeson, hoogleraar aan de Engelse Cardiff University, in zijn boek over bijzondere honden.

Volledig scherm

Hitlers liefde voor honden is bekend, maar dat hij geloofde dat de dieren zo getraind konden worden dat ze uiteindelijk het werk van bewakers in concentratiekampen konden overnemen, is nieuw. Honden uit heel Duitsland werden geselecteerd en opgeleid op de speciale school in Leutenberg bij Hannover. Dit meldt de website news.com.au.

Pootje tikken
Zo was er hond Rolf, die kon spellen door met zijn pootje op een bord te tikken. Hij wist hoeveel tikken er voor elke letter van het alfabet stonden. Het beestje discussieerde mee over religie, leerde andere talen en zou poëzie hebben geschreven.

Een andere hond zou zelfs een mensenstem hebben kunnen nabootsen. Hij kon zo bijvoorbeeld het volgende zeggen/blaffen: Honger! Geef me koekjes.

Dierenvrienden
Dr Bondeson schreef al meerdere geschiedenisboeken en legt uit dat de nazi's vonden dat honden bijna net zo intelligent waren als mensen. 'In de jaren '20 waren er in Duitsland vele 'nieuwe dierenpsychologen' die geloofden dat honden net zo slim als mensen waren. Ze zouden in staat zijn om abstract te denken en te communiceren,' aldus Bondeson.

'De dierenpsychologen konden zich dus wel vinden in het basisprincipe van de nazi's dat er een sterke band is tussen mens en natuur: een goede nazi is iemand die een dierenvriend is. Dat laatste bleek ook wel uit de ongerustheid van Hitlers aanhangers toen de joden werden opgesloten in concentratiekampen. 'Wat gebeurt er met de huisdieren die achterblijven?' vroegen zij zich vaak af, zo blijkt uit ingezonden brieven aan kranten uit die tijd.

Blondi
Hitler had twee herdershonden, genaamd Blondi en Bella. Hij schoot Blondi een paar minuten voor hij zichzelf van het leven beroofde, dood.

Het boek van dr. Bondeson heet Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities en gaat onder andere ook over honden die acteren, honden die reizen en honden die heilig zijn verklaard.