Volledig scherm
De Westboro Baptist Church in actie. © AP

Homokoppels ontwijden graf 'meest gehate familie van VS'

Haat vernietigen met liefde, dat is wat Lucien Graves wilde bereiken in Mississippi. Hij liet er homokoppels kussen boven het graf van de moeder van de stichter van de controversiële Westboro Baptist Church. De priester heeft een proces aan zijn broek voor de ontheiliging van het graf in Lauderdale, meldt The Huffington Post.

De Westboro Baptist Church, in 1955 opgericht door Fred Phelps, komt vooral in het nieuws omdat de leden de gewoonte hebben om na rampen, ongelukken, moorden of aanslagen te demonstreren op de begrafenissen van de slachtoffers. Ze bejubelen er het overlijden en worden dan ook 'the most hated family of America' genoemd.

Lucien Graves leidde op 14 juli twee zogenaamde 'pink masses' bij het graf van de moeder van Phelps, Catherine Johnson. Hij werd die dag ook gefotografeerd met zijn geslachtsdeel op de grafsteen. Graves wilde naar eigen zeggen de haat die de christelijke organisatie verspreidt tegen gaan met liefde.

Wangedrag ontmoedigen
De begraafplaats diende klacht in tegen Graves en de mensen die het ritueel uitvoerden nadat de media het incident veel aandacht begonnen te geven. Politiechef Dean Harper vertelt aan de nieuwssite Huffington Post dat Graves nu aangeklaagd wordt voor wangedrag. 'Als hij terugkeert naar Lauderdale, wordt hij gearresteerd.'

'De aanklacht zal hem niet in de gevangenis doen belanden', legt Harper uit 'En de boete zal niet hoger zijn dan vijfhonderd dollar. Maar dat is het punt niet. Hij heeft de wet geschonden. Bovendien willen we anderen ontmoedigen om het ritueel ook uit te voeren.' De andere mensen die deelnamen aan het ritueel, worden niet aangeklaagd.

'Wij hebben het kerkhof achtergelaten zoals het was', zegt Graves tegen de Huffington Post. 'Wij hebben geen schade toegebracht of vandaalstreken uitgehaald.' De wetgeving in Mississippi is redelijk vaag over wat precies als ontwijding van een graf gezien wordt, maar is wel duidelijk over vandalisme, graven openen en schade toebrengen aan graven.

Nog meer 'pink masses'
Graves laat weten dat hij van plan is om nog meer 'roze missen' te leiden als de Westboro Baptist Church begrafenissen blijft verstoren. 'Onze volgende doelwitten zijn het graf van de vader van Phelps en dat van zijn groottante, die hem opvoedde na de dood van zijn moeder.'

Homoseksualiteit is voor de Westboro Baptist Church de ultieme belediging van God, net zoals het toestaan van homoseksualiteit. Omdat er in Amerika gelijkheid is tussen mensen, is het land voor hen 'doomed'. Volgens hen is deze verdoemenis onomkeerbaar, het enige wat men nog kan doen is de wraak van God verwachten. Elk ongeluk en elke ramp wordt door hen niet als toeval gezien, maar als een bewuste straf van God voor de liberale houding. Daarom jubelen ze ook zo bij rampen. Tegen de demonstraties bij begrafenissen hebben verschillende Amerikaanse staten zelfs aparte wetten uitgevaardigd, waaronder de 'Let Them Rest In Peace Act'.

  1. Oma riskeert levenslange celstraf omdat ze 2-jarig kleinkind ‘kalmeerde’ in kokend water

    Oma riskeert levenslan­ge celstraf omdat ze 2-jarig kleinkind ‘kalmeerde’ in kokend water

    Een 53-jarige vrouw uit de Amerikaanse stad Chattanooga (Tennessee) riskeert een levenslange gevangenisstraf omdat ze het 2-jarige dochtertje van haar zoon minutenlang met de voetjes in een bad vol kokend water zette. Kaylee Robinson, het slachtoffertje, ligt al ruim een week in het ziekenhuis waar ze wordt behandeld aan ernstige en zeer pijnlijke derdegraads brandwonden. Het letsel is zó ernstig dat in het extreemste geval Kaylee's voetjes moeten worden afgezet.