Volledig scherm
Sam moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. © Jarrod Kanizay

Hongerige zeeluizen eten van benen tiener bij Australisch strand

VideoDe 16-jarige Sam Kanizay kwam zaterdag aan het Australische strand van Brighton (Melbourne) de zee uit met hevig bloedende benen. Hij moest naar het ziekenhuis vervoerd worden. Experts staan versteld. Waarschijnlijk waren hongerige zeeluizen zijn onderbenen aan het oppeuzelen, zonder dat hij daar erg in had.

Sam Kanizay wilde na het voetballen zijn benen afspoelen in het koele zeewater aan het Dendy Street-strand. Een halfuur later kwam hij er weer uit. ,,Hij zei dat hij zand aan zijn benen had en ging weer het water in", getuigt zijn vader Jarrod Kanizay.

Volgens Jarrod waren het helemaal geen zandkorrels maar kleine zandkleurige zeediertjes die aan de benen van zijn zoon zaten te knabbelden. ,,Toen hij zijn slippers wou aantrekken zag hij het bloed aan zijn benen. Ze beten door Sams huid heen." 

Serieuze plas bloed

Wat zijn zeeluizen?

Zeeluis is de populaire benaming voor Lepeophtheirus salmonis. Het behoort tot de eenoogkreeftjessoort. Zeeluizen zijn feitelijk parasieten die een centimeter lang kunnen worden en die zich voeden met huid, vlees en bloed van voornamelijk vis. Het is dus zeer zeldzaam dat ze bij mensen op het lichaam gaan zitten. In de Noorse zalmindustrie, waarbij vis wordt gekweekt in grote netten op zee, is de aanwezigheid van grote aantallen zeeluizen op gekweekte zalm vastgesteld.

Sam bleef maar bloeden en moest naar het ziekenhuis. Daar hadden ze geen idee wat hem overkomen was. ,,Er lag een serieuze plas bloed op de grond. Niemand had een verklaring. Ze belden allerlei deskundigen op, maar niemand kon het uitleggen", aldus Jarrod Kanizay.

Professor Alistair Poore, een expert in ongewervelde dieren, zegt dat hij nog nooit zoiets heeft gezien. Volgens hem moeten het ongewervelde zeedieren geweest zijn, zeer waarschijnlijk zeeluizen, die in uitzonderlijk groten getale aan het eten sloegen.

Ook marinebioloog Jeff Weir denkt aan zeeluizen die zich normaal in diepere wateren bevinden. Echter, parasieten-expert Thomas Cribb van de Universiteit van Queensland zegt dat het ,,hoogst onwaarschijnlijk'' is dat zeeluizen zulke zware bloedingen kunnen veroorzaken.

Sam heeft afgelopen twee dagen in het ziekenhuis gelegen. De artsen zijn er eindelijk in geslaagd het bloeden te stoppen. De jongen mag vandaag naar verwachting naar huis.

Vader Jarrod Kanizay ging een dag later terug naar het strand met een schepnet met vlees in. Zo kon hij de zeewezens vangen die volgens hem de daders zijn. ,,Het is overduidelijk dat ze dol op vlees zijn", zegt hij in een video die hij daarna schoot. Op de beelden is te zien hoe krioelende zeedieren stukjes vlees verslinden.