Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

IJssalon krijgt 2000 euro boete voor ijsje van 25 euro

De politie in de Italiaanse stad Florence heeft een ijssalon een boete gegeven van 2000 euro, nadat de zaak een toerist 25 euro had laten betalen voor een doorsnee ijsje. Onderzoek toonde aan dat de zaak de prijslijst achter de toonbank had verstopt, waardoor vooral buitenlandse toeristen geen flauw idee hadden van de prijzen. 

De oplichting in hartje Florence kwam aan het licht toen een toerist uit Taiwan bij zijn reisleider had geklaagd over het belachelijk hoge bedrag voor het simpele ijsje. Volgens de vakantievierder had de verkoper gezegd ‘onze ijsjes zijn gewoon zo duur, omdat ze extreem lekker zijn’. De reisleider informeerde vervolgens de politie, waarna de sjoemelpraktijken werden aangetoond. 

Volgens de politie, zo melden Italiaanse media, komen dergelijke praktijken in Italië op grote schaal voor in de buurt van toeristische hotspots in met name Florence, Venetië en Rome. ,,Het al dan niet tijdelijk verstoppen van prijslijsten begint zo langzamerhand een serieuze trend te worden’’, aldus een woordvoerder van de Italiaanse politie. Om die reden controleren we strenger dan ooit op mogelijke misstanden bij restaurants, winkels en cafés. ,,Doen we dat niet, dan ontstaat er in het buitenland een armoedige indruk van onze horeca.’’

Italiaanse en Britse media melden vandaag nog meer wantoestanden waarvan toeristen de dupe zijn. Zo klaagde in augustus een toerist een café aan het San Marcoplein in Venetië aan omdat maar liefst 43 euro werd gerekend voor twee koppen koffie en twee mini-flesjes bronwater. Op dezelfde locatie moesten Japanse studenten een paar maanden eerder 1000 euro betalen voor vier vleesgerechten en een visschotel. 

Volledig scherm
Florence © Shutterstock