Volledig scherm
© Twitter

IKEA-concern niet blij met hakenkruiseettafel Hadølf

UpdateDe Duitse tak van de Zweedse meubelgigant IKEA zet juridische stappen tegen een man die een nepadvertentie verspreidde van een wel heel opmerkelijke eettafel: model Hadølf waarvan het blad de vorm heeft van een gestileerd hakenkruis. De swastika-tafel zou, volgens berichten op sociale media, worden opgenomen in de Italiaanse IKEA-catalogus 2016. Het concern ontkent dat ten stelligste.

,,Het is natuurlijk duidelijk dat zo'n tafel nooit in onze collectie zal worden opgenomen'', reageerde een IKEA-zegsman in de Berliner Zeitung nadat de foto zo ongeveer viraal ging op sociale media. Het bedrijf wil de 'ontwerper' van de Hadølf voor de rechter slepen. Niet alleen omdat het om een misleidende nep-advertentie gaat maar ook vanwege de opmerkelijke prijs die voor het meubelstuk met metalen onderstel werd gevraagd: 88 euro. Het nummer 88 wordt in neonazistische kringen veelal gebruikt als afkorting van de kreet 'Heil Hitler'.

IKEA-oprichter
Mogelijk, zo vermoedt IKEA, gaat het om een ludieke aanklacht tegen Ingvar Kamprad: de oprichter van het bedrijf. Hij raakte enige tijd geleden in opspraak toen bekend werd dat hij als jongeman actief was op mensen te recruteren voor de Zweedse nazipartij SSS. Kamprad heeft zijn betrokkenheid bij die groep inmiddels toegegeven en verklaard dat zijn acties in het verleden de grootste fout van zijn leven zijn geweest.

De afbeelding van hakenkruistafel is momenteel bijna niet meer te vinden op sociale media. Alleen hier en daar zwerven nog wat foto's van de spraakmakende Hadølf rond. Door zijn IKEA-imperium is Kamprad een van de rijkste mannen ter wereld geworden.


  1. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
    video

    Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

    Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”