Volledig scherm
Rajesh Maru. © Privéfoto

Indiase man sterft nadat hij MRI-scanner wordt ingezogen

Een Indiase man is om het leven gekomen nadat hij in Mumbai een MRI-scan in werd gezogen. Hij begeleidde een ouder vrouwelijk familielid dat voor onderzoek kwam.

Het incident vond plaats in het het ziekenhuis BYL Nair Charitable. De 32-jarige Rajesh Maru betrad de scanruimte met een zuurstofcilinder, nadat een medewerker had gezegd dat dat veilig was. ,,Het is prima, we doen het elke dag. Dat zei die medewerker nog", getuigt een zwager van de man. ,,Hij zei ook dat de machine uit stond. De dokter en de technicus zeiden niets."


De MRI-scan had niet aan mogen staan, maar doordat dat wel het geval was, werd de man de machine in gezogen, meldden Indiase media

Magneet

Een MRI-scan heeft een uiterst krachtige magneet. Metalen objecten (ritsen, knopen, medische implantaten) mogen niet in de buurt van het apparaat komen. Door het magnetische veld dat ontstond door de zuurstofcilinder, werd Maru met grote kracht de machine in gezogen. ,,Dat gebeurde zodra hij de kamer binnenkwam. Hij kwam vast te zitten, zijn lichaam zwelde op en hij kon niet praten."

De man werd, nadat hij was bevrijd, direct naar de spoedeisende hulp gebracht, maar daar overleed hij tien minuten later.

De arts en medewerker die bij het incident betrokken waren, zijn aangehouden op verdenking van dood door nalatigheid.