Volledig scherm
Yael met haar afgewezen en goedgekeurde pasfoto. © prive

Israëlische vrouw krijgt geen paspoort wegens 'naaktfoto'

Bloot op de foto? Slecht idee als je een Israëlisch paspoort aanvraagt, zo ontdekte Yael Ilani uit Tel Aviv onlangs.  De autoriteiten stonden erop dat de vrouw een 'eervolle foto' zou aanleveren, zo meldt The Times of Israel.

Alles was in kannen en kruiken voor Yael Ilani's aanstaande reis. De 32-jarige Israëlische hoefde alleen haar paspoort nog te verlengen. Via internet had ze voor het document betaald. Alleen even de ingevulde formulieren met twee pasfoto's inleveren en klaar, dacht ze. Haar aanvraag werd echter keihard afgewezen, vanwege 'te blote pasfoto's'. ,,Je moet met kleren op de foto staan'', werd Ilani onomwonden medegedeeld.

Strapless
De vrouw snapt er niks van en beweert dat ze wel degelijk kleren draagt. ,,Toen ik deze foto's twee jaar geleden liet maken, droeg ik een strapless jurk. Deze foto's zijn eerder gebruikt voor een identiteitsbewijs en dat leverde geen problemen op. Ik heb nog pasfoto's over en wil die voor mijn nieuwe paspoort gebruiken.''

Maar haar uitleg is aan dovemansoren gericht. Volgens de medewerker, die haar aanvraag in behandeling heeft, is de foto onacceptabel, oneerbaar en niet respectabel. Wanneer Ilani voor haar aanstaande trip op tijd een geldig paspoort wil, moet ze nog dezelfde dag nieuwe foto's regelen. Met kleren aan, welteverstaan.

Betuttelend
Illani vindt de reactie van het ministerie betuttelend en belerend maar zorgt toch maar voor nieuwe 'degelijke' foto's.

De immigratiedienst stelt dat de foto's op officiële documenten respectabel moeten zijn. ,,We hebben dit niet officieel in de regelementen opgenomen omdat we verwachten dat het publiek het gezonde verstand gebruikt.''