Kat overleeft bosbrand tegen alle verwachtingen in

Een hartverwarmend verhaal over een kat in het door bosbranden geteisterde Californië. De baasjes van Ruthie Rosemary hadden haar al opgegeven, toen ze moesten vluchten voor de naderende vlammenzee. Vijf dagen later blijkt de kat springlevend.

Volledig scherm
© U.S. Forest Service

Debi en Jeff Brusatori woonden in het getroffen gebied in Amerika samen met kat Ruthie, ongeveer 3 of 4 jaar oud. Uiteraard werd Ruthie ook ingeladen voordat Debi en Jeff op de vlucht sloegen voor de vuurzee, maar het dier wist weer uit de auto te springen. Haar baasjes konden niets anders doen dan haar achterlaten.

Vijf dagen later bekeek het stel de schade die het vuur heeft aangericht, toen ze wel een heel bekende miauw onder een verbrande truck vandaan hoorden komen. Ruthie Rosemary overleefde de vlammen hoogstwaarschijnlijk door onder de wagen te schuilen. Aluminium onderdelen van de truck waren door het intense vuur gesmolten, maar Ruthie hield niets aan het avontuur over, op een paar verschroeide wenkbrauwen en snorharen na.

Bosbranden
Californië heeft al maanden last van aanhoudende bosbranden. Vorige week laaiden brandhaarden steeds weer op door de aanhoudende droogte en wind. Een 38-jarige brandweerman kwam tijdens bluswerkzaamheden om het leven. Meer dan 18.500 hectare natuurgebied is in de as gelegd en ongeveer 12.000 mensen hebben hun huis verlaten. Gouverneur Jerry Brown riep vorige week de noodtoestand uit.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?