Kenia wil knuffelende homoleeuwen weer hetero maken

videoDe Keniaanse overheid wil twee volwassen leeuwen zo snel mogelijk weg hebben uit het gebied. De reden: ze worden regelmatig in het Masai Mara-natuurreservaat gespot terwijl ze 'op homoseksuele wijze' met elkaar paren en knuffelen. Doel is de roofdieren een tijd van elkaar te isoleren, opdat ze hun gedrag zullen afleren. 

Volledig scherm
Dr. Mutua © YouTube Nairobi News

De twee leeuwen worden al geruime tijd tijdens safari's gezien en de beelden van het ogenschijnlijk verliefde stel gaan tot grote ergernis van de Keniaanse autoriteiten de hele wereld over. Dr. Ezekiel Mutua, in Kenia verantwoordelijk voor censuur op films en tv-programma's, pleit voor spoedig onderzoek van de dieren. ,,Wetenschappers moeten maar eens kijken hoe het komt dat de dieren homoseksueel gedrag vertonen'', vertelde hij aan Nairobi News. ,,Als ze een tijd apart worden gehouden, gaat het misschien over.'' 

Volgens Mutua gaat het om 'onnatuurlijk en onzedelijk gedrag' van de twee leeuwen. Hoewel homoseksueel gedrag bij mannetjesleeuwen als vele decennia geleden voor de eerste keer is vastgesteld, vermoedt de censuurbobo dat er meer aan de hand moet zijn in het park. Mutua denkt dat de leeuwen in kwestie hun gedrag hebben afgekeken van homomannen die in de bosjes van Masai Mara stiekem de liefde met elkaar bedrijven. ,,Waarschijnlijk hebben de leeuwen dat gezien. Zo niet, dan zijn de dieren bezeten door demonen.'' De internationale homogemeenschap heeft via sociale media geschokt gereageerd op de homofobe uitspraken van Mutua. 

In Kenia is homoseksualiteit ten strengste verboden. Gays en transgenders die worden betrapt, riskeren een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar. Verder worden holebi's in het Afrikaanse land gediscrimineerd. Het opvallende standpunt van Mutua ligt in de lijn van de afwijzende houding van het land ten aanzien van homoseksualiteit.  

Het gedrag van de knuffelleeuwen kan te maken hebben met adoratie voor elkaar of het uittesten of uitproberen van dominantie. Homoseksualiteit komt, zo hebben biologen vastgesteld, bij meer dan 450 diersoorten voor, zoals bizons, kevers, flamingo's, knobbelzwijnen, pinguïns, dolfijnen, orca's, albatrossen en dus ook leeuwen.

Volledig scherm
© YouTube
  1. Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth

    Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrach­te honing aan voor meth

    Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.