De vijfjarige Ryan duidt zichzelf aan op een foto uit 1932
Volledig scherm
De vijfjarige Ryan duidt zichzelf aan op een foto uit 1932 © YouTube

Kippenvel: Ryan (5) vertelt over zijn vorig leven

Ryan vertelt honderduit over zijn ontmoeting met Marilyn Monroe, beweert dat filmlegende Rita Hayworth vroeger één van zijn beste vriendinnen was en legt in geuren en kleuren uit hoe het er in de jaren '30 in Hollywood achter de schermen aantoe ging. Al is er echter één klein probleempje: Ryan is amper vijf jaar oud.

Moeder Cyndi was er vroeger rotsvast van overtuigd dat reïncarnatie pure nonsens was, maar van die mening ziet de Amerikaanse nu helemaal af. Haar zoon beweert namelijk dat hij in zijn vorig leven een bekende Hollywoodagent was die het hele showbizzwereldje in zijn zak had. Cyndi deed haar verhaal bij psychiater Jim B Tucker, die er op zijn beurt een boek over schreef: Return to Life.

Bijzondere details
Return to Life brengt het verhaal van buitengewone kinderen die er zeker van zijn dat ze gereïncarneerd zijn. Zo is er een beloftevolle golfer (3) die zegt dat hij de reïncarnatie is van Bobby Jones (een golflegende uit de jaren '30) en lezen we hoe een jongetje van amper twee jaar oud met zijn vader naar een museum gaat en zich plots de veldslag van Iwo Jima helemaal voor de geest kan halen. Tot slot maken we kennis met Ryan uit Oklahoma, die met wel heel bijzondere details op de proppen kan komen.

Cyndi had op een dag een aantal boeken over Hollywood uit de bibliotheek meegebracht om te kijken of haar zoon zich het één en ander zou kunnen herinneren. Met succes, want de knaap kon meteen een foto uit 1932 van op de set van 'Night After Night' aanduiden. Nog niet bizar genoeg? Ryan gaat zelfs nog een stapje verder door een man aan te duiden: 'Mama, dit ben ik. Ik heb mezelf gevonden.'

De foto van op de set van 'Night After Night'
Volledig scherm
De foto van op de set van 'Night After Night' © YouTube

Maar daar stopt het nog lang niet: Ryan beschrijft vervolgens een scène uit de film waarin een kast vol wapens te zien is. Cyndi besluit om de film diezelfde avond op YouTube te bekijken, en wat blijkt: er komt wel degelijk een scène met wapens in een kast in voor.

Tucker en zijn team probeerden de man uit Ryans herinneringen aan de hand van de foto te identificeren. Al snel ontdekken ze dat het om een zekere Marty Martyn gaat, een populaire Hollywoodagent die in Los Angeles woonde en in 1963 - bijna 45 jaar voor de geboorte van Ryan - aan kanker overleed.

Schuldgevoelens
Ryan zegt dat hij naar het rijk der aarde terugkeerde omdat Marty na zijn overlijden nog met heel veel schuldgevoelens kampte. 'Hij zegt dat hij is teruggekeerd omdat hij in zijn vorige leven niet genoeg tijd met zijn familie heeft doorgebracht', schrijft Tucker. 'Hij werkte zo hard dat hij vergat dat liefde op de eerste plaats kwam.'

En net wanneer je denkt dat het allemaal niet gekker kan, komt Ryan met nóg meer details over zijn vorige leven aandraven: 'Ryan heeft al heel veel verhalen verteld over zijn twee zussen, en wat blijkt: Marty had inderdaad twee zussen. Ook de omschrijving van zijn moeder - een vrouw met bruine krullen - klopt als een bus', aldus Tucker.

Mama Cyndi
Volledig scherm
Mama Cyndi © YouTube

Ryan kan verder heel gedetailleerd over zijn blitzcarrière als danser op Broadway vertellen. Bovendien heeft hij geen enkele moeite om zijn gigantische villa met zwembad in Los Angeles te omschrijven en kan hij zich nog heel goed herinneren hoe hij geregeld bloedmooie dames mee naar het strand nam.

Zelfs de manier waarop hij als Marty gestorven is, blijkt voor Ryan geen geheim: hij weet bijvoorbeeld dat hij in een kamer met nummers op de deur is gestorven. Een goede gok of een goed geheugen? Martyn verloor in 1963 namelijk de strijd tegen kanker in een ziekenhuiskamer.

Helderziend
Als dat nog allemaal niet genoeg is voor een joch van vijf jaar, dan komt er op de koop toe bij dat Ryan helderziend is. Zo wist hij bijvoorbeeld dat één van zijn grootmoeders kinderen vlak na de geboorte is gestorven - iets waar moeder Cyndi nooit iets van heeft geweten en waar haar moeder nooit met haar kleinzoon over heeft gepraat.

De kleine Ryan was op een dag zo zeker van zijn helderziendheid, dat hij voor een Xbox wilde wedden wie zijn nieuwe leerkracht ging worden. Cyndi was naar eigen zeggen echter slim genoeg om niet op dat voorstel in te gaan. En maar goed ook, want ook nu had Ryan het bij het rechte eind. Tot slot weet hij, nog lang voordat de hoorn wordt opgenomen, wie er aan de lijn hangt.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.
 2. Extreem rimpelige en ‘chagrijnige’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Extreem rimpelige en ‘chagrijni­ge’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Een 6-jarige sphynx (Canadese naaktkat) uit de Zwitserse plaats Rüti, even ten zuiden van Zürich, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste poezen op sociale media. ‘Lelijke’ Xherdan dankt zijn faam niet alleen aan het feit dat hij zo goed als geen haren heeft, maar vooral aan zijn extreme rimpels, formaat, knalblauwe ogen en een voortdurend chagrijnige blik.
 3. Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Ebony Lumpkin (30), een donkere vrouw uit de Amerikaanse staat Virginia, heeft uit pure wanhoop haar zwarte lokken rood geverfd, omdat haar 7-jarige zoontje Matthew - een jongetje dat met een blanke huid en knalrood haar is geboren - op school wordt gepest. Volgens zijn moeder krijgt het ventje bijna dagelijks van klasgenootjes te horen dat Ebony niet zijn biologische moeder is of dat hij geadopteerd of gestolen is. ,,Niemand gelooft dat Matthew mijn bloedeigen kind is.”