Volledig scherm
De voorgevel van het huisje in een chique buurt in Londen © AD/Zoopla

'Kleinste huis ter wereld' te klein voor hypotheek

De Nederlandse eigenaren van het 'kleinste huis ter wereld, gelegen aan het sjieke Richmond Avenue in Londen, hebben een probleem: potentiële kopers krijgen nauwelijks een hypotheek van de banken. Die willen geen 344.000 euro voorschieten voor een huisje van 12,8 vierkante meter.

Volledig scherm
© AD/Zoopla

Het mini-huisje aan Richmond Avenue in de sjieke Londense wijk Barnsbury was vroeger een soort schuur. Projectontwikkelaar Schipper Bosch uit Amersfoort maakte er een huisje van waar je, ondanks de geringe afmetingen, zelfs met een gezin met drie kinderen kan wonen. Daarvoor zijn allerlei trucs uitgehaald: zo wordt het aanrecht ook als traptrede gebruikt, 'zweeft' het bed boven de huiskamer en zijn tafels en andere bedden uitklapbaar. Zo kun je voor 344.000 euro wonen in een wijk waar de gemiddelde huizenprijs 2,3 miljoen euro is.

Volledig scherm
© AD/Zoopla
Volledig scherm
© AD/Zoopla

Aan belangstelling geen gebrek. Vele honderden geïnteresseerden kwamen al kijken, meestal uit nieuwsgierigheid of voor een selfie in 'The Small House'. Probleem voor veel potentiële kopers is de financiering. 'Banken baseren de prijs vaak ook op het aantal vierkante meters,' zegt Joris Jan Voermans van Schipper Bosch. 'Met dit huis weten ze geen raad. Daardoor willen ze maar een  klein deeltje financieren. Een koper moet dus veel eigen geld meenemen.'

Ondanks dat zijn er toch vijf gegadigden waarmee Schipper Bosch in gesprek is. De verwachting is wel dat een van die vijf het huis daadwerkelijk zal kopen.

Volledig scherm
© AD/Zoopla