Volledig scherm
De Bossons-gletsjer in het Mont Blancmassief. © thinkstock

Kostbare edelstenen 47 jaar na vliegtuigcrash gevonden

Een jonge bergbeklimmer uit Frankrijk heeft op een gletsjer in het Mont Blancmassief een metalen kistje met kostbare edelstenen gevonden. De circa 100 smaragden, robijnen en saffieren hebben een geschatte waarde tussen de 130.000 en 246.000 euro. Speurders gaan ervan uit dat het kistje zich aan boord van een Boeing 707 van de luchtvaartmaatschappij Air India heeft bevonden, die op 24 januari 1966 crashte op de Bossons-gletsjer.

De 20-jarige bergbeklimmer overhandigde zijn vondst aan de politie. Volgens berichten mag hij de in kleine zakjes verpakte stenen mogelijk houden. De zoektocht naar de oorspronkelijke eigenaar zal 47 jaar na de crash waarschijnlijk lastig zijn.

Bij het vliegtuigongeluk kwamen alle 117 mensen aan boord om het leven. Het toestel was onderweg van India naar New York.

Ook een crash in 1950
Mogelijk werden de juwelen in een eerder op de Mont Blanc gecrasht toestel uit India vervoerd. Die crash was in 1950. Op enkele transportzakjes met de juwelen staat 'Made in India'. Vorig jaar werd op de gletsjer ook al een diplomatentas uit het in 1966 neergestorte vliegtuig gevonden. Die werd aan afgevaardigden van de Indiase ambassade overgedragen.