Verzamelaar Francesco Plateroti toont het echtheidscertificaat van het Chinese kunstwerk uit de 13de eeuw dat hij in de trein liet liggen.
Volledig scherm
Verzamelaar Francesco Plateroti toont het echtheidscertificaat van het Chinese kunstwerk uit de 13de eeuw dat hij in de trein liet liggen. © Le Dauphiné Libéré

Kunstwerk van 1 miljoen vergeten in de trein

Een verzamelaar heeft het klaargespeeld om een kunstwerk met een waarde van 1 miljoen euro in de trein achter te laten. Francesco Plateroti was met een Chinees werk uit de 13de eeuw op weg van Parijs naar Genève.

Plateroti had 'Le banquet des immortels à la terrasse de Jade' uit de Yuan dynasty (1280-1329) gepresenteerd in de Franse hoofdstad. Na zijn voordracht stapte hij met het netjes opgerolde doek in de hogesnelheidstrein naar het Zwitserse Genève.

De kunstverzamelaar verliet de trein in het station van Bellegarde-sur-Valserine. Op het perron realiseerde hij zich dat hij het waardevolle kunstwerk in de trein achtergelaten. 'Ik stond aan de grond genageld', getuigt Plateroti. 'Ik heb meteen de spoorwegpolitie gealarmeerd. In het eindstation Genève werd de trein terstond doorzocht. Zonder resultaat.'

Beloning
In de hoop dat het schilderij opduikt bij de dienst Verloren Voorwerpen in Bern, laat de onfortuinlijke verzamelaar flyers verspreiden en looft hij een niet nader genoemde beloning uit voor de eerlijke vinder. 'Je moet positief blijven',  aldus Plateroti.

Op de legale markt kan het kunstwerk in ieder geval niet verkocht worden. Plateroti is nog steeds in het bezit van het echtheidscertificaat.

  1. Biologen verbijsterd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit
    video

    Biologen verbijs­terd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit

    Biologen hebben tijdens een expeditie voor de westkust van Australië op grote diepte de waarschijnlijk grootste siphonophorae ooit ontdekt. Het gaat om een tientallen meters lange sliert die bestaat uit miljoenen kwalachtige, ongewervelde diertjes die één kolonie vormen maar de indruk wekken een zelfstandig organisme te zijn. Op de wetenschappelijke website Sciencealert jubelen experts over de vondst: ,,Dit is de spectaculairste en langste die in de diepzee is gespot.”