Volledig scherm

Levende haai valt uit de lucht op golfbaan

De golfers van de San Juan Hills golfclub in San Juan Capistrano (Californië) keken wel heel raar op, toen ze plotseling een levende haai tussen het gras zagen spartelen. 'Die moet uit de lucht gevallen zijn', riepen de verbaasde golfers op de golfbaan die zes kilometer van de kust ligt. Het ging om een kleine luipaardhaai van een dikke halve meter. Het mysterie is groot.

Mogelijk is het dier echt uit de lucht gevallen. Een grote zeevogel zou de luipaardhaai uit de zee geplukt kunnen hebben en vervolgens deze hebben laten vallen boven de golfbaan enkele kilometers verderop. Dat zou de twee wonden rond zijn vin verklaren, want daar zitten twee gaatjes. Het beest zat ook onder het bloed toen het aangetroffen werd, zo meldt The Capistrano Dispatch.

Emmer water
De vondst gaf een uniek aanblik, want een personeelslid legde de gewonde luipaardhaai achterin zijn caddy en reed ermee naar het clublokaal. 'Het bleef maar spartelen', zegt de man. 'We hebben de haai in een emmer water met wat zout gelegd. Vervolgens hebben we het dier zo snel mogelijk weer naar de oceaan gebracht. We dachten eerst dat de luipaardhaai stervende was. Maar toen we het dier in de oceaan legden, bleef hij even liggen en erna zwom hij weer.'

Visarend?
Luipaardhaaien zijn lichtbruin en hebben zwarte vlekken. Ze komen vaak voor in de Stille Oceaan voor de kust van Californië. Volgens natuurexperts zwemmen ze soms in ondiep water op zoek naar voedsel. Mogelijk werden ze daar inderdaad opgepikt door een visarend. Alleen die roofvogel zou sterk genoeg geweest zijn om de luipaardhaai op te tillen.

  1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

    Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.