Man drinkt een maand lang tien blikjes cola per dag

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je gedurende een maand tien blikjes Coca Cola per dag drinkt? Het is een vraag waarop George Prior wel eens graag het antwoord wilde weten. Hoewel de man wist dat het suikergehalte in frisdranken hoog is, zijn de resultaten nog erger dan hij verwachtte.

Coca Cola is een van de meest geliefde drankjes in de wereld en daarom wil de 50-jarige Prior wel eens de ogen van heel wat mensen openen. Hij besloot dertig dagen lagen tien blikjes te consumeren om aan te tonen dat gesuikerde frisdranken een ware aanslag zijn op je lichaam en gezondheid. In slechts een maand zag hij drastische veranderingen in zijn voorheen gezonde en gespierde lichaamsbouw.

Niet alleen steeg Priors bloeddruk aanzienlijk van 129/77 naar 145/9, ook kwam hij twaalf kilo aan. Prior hield tijdens zijn experiment zijn normale eetgewoonten aan maar ging veel meer verlangen naar suiker, terwijl hij al veel meer suiker binnenkreeg dan voorheen. Ook bleek hij veel meer last te hebben van zure oprispingen en een opgeblazen gevoel in zijn buik.

Zelf noemt Prior de resultaten te gek voor woorden. In maart paste de Wereldgezondheidsorganisatie nog haar advies aan voor de dagelijkse inname van suiker van 50 naar 25 gram, ongeveer zes klontjes per dag. Wat schokkend is, is het feit dat één blikje Coca Cola van 330 milliliter al 35 gram suiker bevat en daarmee al de dagelijkse inname overschrijdt. Volgens de website van Coca Cola bevat één glas 26,5 gram suiker, dezelfde hoeveelheid als in sinaasappelsap. Dit komt overeen met ongeveer viereneenhalve klontjes.

Over het experiment is Prior alvast duidelijk: "Ik deed het om de discussie aan te wakkeren en mensen bewust te maken over hun suikerinname. Maar een tweede keer? Daar pas ik bewust voor."