Man eet drie maanden bij McDonald's en valt af

Het klinkt als een reclamecampagne voor McDonald's: gezonder leven met fastfood. Toch is het dat niet. Een leraar biologie aan een middelbare school uit de Amerikaanse staat Iowa at gedurende drie maanden alleen bij de fastfoodketen. Zijn ervaringen legde hij vast in een minidocumentaire. Het resultaat was opmerkelijk, want ondanks de dagelijkse bezoekjes aan het hamburgerrestaurant ging zijn gezondheid erop vooruit.

John Cisna, een leerkracht uit Ankeny in Iowa, gaf zijn studenten de opdracht een gebalanceerd menu samen te stellen uit het aanbod van de McDonald's. De manager van het plaatselijke filiaal was zo geïnteresseerd in de uitkomst dat de man zijn maaltijden gratis kreeg.  

Gemiddeld at Cisna als ontbijt twee 'Egg white delights' en een kom havermout met magere melk en als lunch stond er een slaatje op het menu. Maar hij beperkte zich niet alleen tot 'gezonde fastfood' en koos 's avonds meestal voor een typische McDonald's-maaltijd zoals een Big Mac of een cheeseburger. Vaak at hij een ijsje als dessert.  

Tijdens de drie maanden begon Cisna, die daarvoor nooit sportte of op zijn voeding lette, ook met een dagelijkse wandeling van minstens drie kwartier. Dat droeg natuurlijk bij tot de verbazingwekkende resultaten. In tegenstelling tot wat de documentaire 'Super Size Me' uit 2004 liet zien, verloor Cisna zo'n 17 kilogram en zakte zijn cholesterol van 249 naar 170. Ook zijn lage dichtheid lipoproteïne (LDL), ook wel 'slechte cholesterol' genoemd, zakte van 173 naar 113.  

John Cisna wilde met zijn experiment aantonen dat je kan eten wat je wil zolang je je houdt aan 2000 calorieën per dag en je zo goed mogelijk de dagelijkse voedingsrichtlijnen volgt. 

De man was tegen dag 90 gezonder. 'Ik zeg tegen mensen dat ik nu niet alleen mijn schoenen kan zien, maar zelfs mijn veters kan strikken. Het is niet McDonald's dat ons dik maakt, het zijn onze keuzes.'